Sommige ouders kiezen ervoor om met hun baby in bed te slapen. BabyFriendly vat in een folder samen hoe dit veilig kan. De folder is een aangepaste versie van Unicef UK Baby Friendly Initiative’s Caring for Your Baby at Night.

Bij het samen slapen met een baby in bed is het volgens de folder erg belangrijk met het volgende rekening te houden:

  • Houd je baby uit de buurt van kussens
  • Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen of bekneld kan raken tussen de muur en het matras
  • Zorg ervoor dat het beddengoed het gezicht of het hoofd van de baby niet kan bedekken
  • Laat je baby niet alleen in bed liggen, ook je jonge baby niet. Zij kan zich in een gevaarlijke positie wringen. Je baby neerleggen om te gaan slapen Als je ervoor kiest om met je baby in bed te slapen
  • Het is niet veilig om samen in één bed te slapen met een te vroeg of te klein geboren baby
  • Slaap niet met je baby in één bed als je alcohol hebt gedronken of medicijnen hebt gebruikt die slaperigheid kunnen veroorzaken
  • Slaap niet met je baby in één bed als jij of je bedpartner rookt
  • Zorg ervoor dat je niet op de bank of in een gemakkelijke stoel zit waarin je weg kunt dommelen met je baby

Meer weten?

Naast de informatie over samen slapen, informeert de folder over andere aspecten van het ’s nachts verzorgen van een baby. Klik hier voor de pdf van de folder. Klik hier voor de Engelstalige tekst.

Baby Friendly Nederland ziet een maatschappij voor zich waarin alle kinderen goed gehecht zijn, en gevoed worden in overeenstemming met hun fysiologische blauwdruk. Lees verder > 

Onlangs heeft Vakblad Vroeg de verschillende meningen over het samen slagen samengevat:

Opinies over samen slapen op een rij >

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan