Is samen slapen met een baby veilig of niet? VeiligheidNL komt nu met een viertal video’s en een infographic voor ouders en professionals over veilig slapen. De boodschap over samen slapen is duidelijk: slaap de eerste maanden niet met je baby in één bed. Daar zijn de meningen overigens over verdeeld.

Eigen bedje meest veilig

Het is een van de meest gestelde vragen onder nieuwbakken ouders: hoe laat ik mijn baby veilig slapen? De wieg en het ledikant zijn nog steeds de meest voorkomende slaapplaatsen voor baby’s. Dat is fijn, want een eigen bedje is de meest veilige slaapplaats. De kraamverzorgenden signaleren, naast het samen in het ouderlijk bed slapen, nog een aantal onveilige slaapplaatsen die regelmatig voor de nacht worden gebruikt, waaronder de kinderwagenbak (19%) en het babynestje (10%). Deze slaapsituaties zijn niet zonder risico. Door extreme vermoeidheid bestaat bij het samen in het ouderlijk bed slapen de kans dat je op je kindje rolt of het kindje kan onder het dekbed of tegen de kussens komen te liggen en daardoor niet goed kan ademhalen. Dit laatste geldt ook voor slapen in een babynestje. Ook bestaat de kans op oververhitting. Allemaal risicofactoren die de kans op wiegendood verhogen.

VeiligheidNL heeft alle onderzoeksresultaten samengevat in de Veilig Slapen Infographic

Vragen over veilig slapen

Onder jonge ouders leven veel vragen over het veilig laten slapen van hun jonge spruit: hoe het bedje opgemaakt moet worden, wat de temperatuur op de kamer moet zijn of wat de veiligste plek is. “Het is niet makkelijk voor ouders want er komt al zoveel op je af als je een pasgeboren baby hebt,” weet Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL, uit eigen ervaring.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Met alle nieuwe producten die er op de markt komen en gepromoot worden rondom slapen is het lastig voor ouders om te weten wat wel en wat niet veilig is. Daarbij spelen in het begin vermoeidheid en onzekerheid de ouders ook parten. Terwijl het belangrijk is juist in het begin een goede basis te leggen voor fijn en veilig slapen. “In nieuwe video’s geven we de ouders antwoord op hun veelgestelde vragen over veilig slapen en leggen we uit in welke slaapsituatie je waar op moet letten.” aldus Saskia Kloet.

Nieuwe video’s met tips over veilig slapen

In de vier nieuwe video’s van VeiligheidNL wordt specifiek advies gegeven over alternatieven voor samen slapen, een goede temperatuur in de slaapkamer in combinatie met beddengoed en wanneer je wel en niet je baby in een babynestje kunt laten slapen. Zo helpt VeiligheidNL ouders een fijne en veilige slaapplek voor hun kindje te creëren. Professionals kunnen deze video’s gebruiken om de kersverse ouders nog beter te adviseren.

Voorlichting over veilig samen slapen

In een uitzending van Nieuwsuur werden ouders onlangs eveneens gewaarschuwd om niet samen te slapen met hun baby in een bed. Op de website van Vakblad Vroeg reageerden Dr. Roseriet Beijers, Dr. Lenny van Rosmalen en Dr. Maartje Luijk hierop: Wel of niet doen: samen slapen met je baby in één bed?

Zij verwijzen onder meer naar een artikel van Unicef UK: CO-SLEEPING AND KIDS: a guide for health professionals. Hierin worden professionals geadviseerd om ouders niet alleen op de hoogte te brengen van de potentiële gevaren van co-sleeping, maar ook tips te geven hoe ze op een goede manier met ouders kunnen communiceren over waar ze hun jonge baby laten slapen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan