Onderzoek toont aan dat het preventieprogramma Nu Niet Zwanger er toe doet. Een belangrijke uitkomst is dat hulpverleners de noodzaak van het programma onderschrijven en zich verantwoordelijk voelen voor de uitvoering ervan. Cliënten voelen zich hierdoor meer in hun kracht gezet.

Bij de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant (Tranzo) deden Wendy Jeeninga en Mariëlle Cloin tussen 2018 en 2021 onderzoek naar de organisatie en uitvoering van Nu Niet Zwanger in Midden-Brabant. Hierin zijn de ervaringen van hulpverleners en cliënten met het programma onderzocht.

Effectief

Uit het onderzoek blijkt dat ze met Nu Niet Zwanger (NNZ) écht aan preventie doen. Door een open gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie kunnen ze veel onbedoelde zwangerschappen voorkomen. Zo maken zij het verschil voor de cliënt en diens omgeving. Hulpverleners gaan steeds vaker over deze thema’s in gesprek, maar betere signalering en gespreksvoering kan het bereik van het programma verder vergroten. Scholing, training en intervisie zijn essentieel voor aandachtsfunctionarissen en professionals. Het ontbreekt hen echter vaak aan tijd en ruimte om het programma goed neer te kunnen zetten in de organisatie en voor veel professionals is NNZ nog geen regulier werk. Aandachtfunctionarissen zijn binnen de organisatie de kartrekkers van het programma. Zij missen echter een gedeelde verantwoordelijkheid bij managers en professionals. Veel managers zijn nog onvoldoende betrokken bij het programma, wat implementatie en borging bemoeilijkt.

Cliënten tevreden

Cliënten zijn heel tevreden over de begeleiding vanuit NNZ. Zij vinden het fijn dat kinderwens bespreekbaar wordt gemaakt en voelen zich gehoord en gesteund. Voor veel cliënten is hulpverlening op basis van respect en vertrouwen en het maken van een eigen, vrijwillige keuze bovendien een nieuwe ervaring. Naast het voorkómen van een onbedoelde zwangerschap, krijgen cliënten door de begeleiding vanuit NNZ ook meer zelfvertrouwen, worden zij in hun kracht gezet. Ook leren zij om zelf de regie te pakken.

Advertentie

Uit dit onderzoek komen ook enkele verbeterpunten naar voren voor de uitvoering, samenwerking, implementatie en borging van het programma. Deze zijn tevens bruikbaar voor andere regio’s waar men NNZ uitvoert of ermee gaat starten.

Verder lezen

In de Factsheet komen de belangrijkste resultaten van het onderzoek aan bod. Meer achtergrond en resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het onderzoeksrapport. Ga voor meer informatie naar Nu Niet Zwanger.nl.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan