Zorgen over beschikbaarheid tolken tijdens zwangerschap en bevalling

0
84
Vrouw tijdens zwangerschap

De corona-maatregelen bemoeilijken de cruciale communicatie tussen zorgverleners en duizenden zwangere vrouwen en jonge moeders die de Nederlandse taal nog niet goed onder de knie hebben. Meerdere organisaties doen daarom een dringende oproep aan minister de Jonge en Zorgverzekeraars Nederland om tolken tijdens zwangerschap en bevalling drempelvrij beschikbaar te stellen.

Door de corona-maatregelen ziet de zwangere vrouw de verloskundige en de kraamverzorgende nu noodgedwongen vaak alleen. De zorg wordt vaak geboden via de telefoon of beeldbellen. Dit betekent dat indien men de Nederlandse taal niet meester is een telefonische tolk een randvoorwaarde is voor goede communicatie en voor het bouwen van vertrouwen. De kosten van tolken zijn echter voor veel verloskundigen en kraamzorgorganisaties niet op te brengen. Dit leidt tot schrijnende situaties en vermijdbare risico’s.

Dringende oproep

De Johannes Wier Stichting (JWS) maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor de moeders, de kinderen én de zorgverleners. Dit geldt ook voor de beroepsorganisaties van verloskundigen (KNOV) en van kraamverzorgenden (NBvK). De organisaties roepen minister de Jonge en Zorgverzekeraars Nederland dringend op om ervoor te zorgen dat tolken drempelvrij beschikbaar zijn tijdens zwangerschap en bevalling.

Pdf-bestand oproep >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here