Campagne zet in op verminderen stress rond eerste 1000 kritieke dagen

2
1333

De tijd vlak voor de conceptie tot het tweede levensjaar, de eerste 1000 kritieke dagen, is cruciaal voor zowel de fysieke als mentale gezondheid in het latere leven van het kind. Met de campagne ‘Mamaliefde is…’ wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) helpen om stress voor, tijdens en na de zwangerschap te verminderen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Niets is zo sterk als de liefde van een ouder voor een kind. Tegelijkertijd kan zo’n grote verandering ook bijdragen aan stress, bijvoorbeeld met betrekking tot geld of je woonplek. Deze nieuwe campagne biedt een helpende hand om van die stress af te komen door het uit de taboesfeer te halen. Houd je zorgen niet voor je maar praat erover bij de huisarts, de verloskundige, de jeugdgezondheidszorg of een andere hulpverlener. Zodat je een handje geholpen kunt worden en met zo min mogelijk stress een goede start kunt maken met je kind in die belangrijke eerste jaren van het leven.”

Meer rust en structuur

De campagne is onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start. Door met bijvoorbeeld een verloskundige, kraamhulp, huisarts, consultatiebureau of wijkteam te praten over problemen kunnen moeders en vaders meer rust en structuur in hun leven brengen. Zorgverleners kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van de problemen en bij het inschakelen van de juiste hulp. Denk bijvoorbeeld aan het onder controle krijgen van schulden, het aanvragen van urgentie voor een woning, het krijgen van huishoudelijke hulp, begeleiding bij de zwangerschap of opvoedkundige ondersteuning.

Eerste 1000 dagen cruciaal

De eerste 1000 dagen van een kind (voor de conceptie tot het 2e levensjaar) zijn cruciaal voor diens gezondheid op latere leeftijd. Een baby die de eerste 1000 dagen blootstaat aan stress, rook, slechte voeding of andere risicofactoren, begint met een achterstand aan zijn of haar leven. Dat heeft grote invloed op de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.

Mamaliefde is…

De doelgroep van de campagne ‘Mamaliefde is …’ bestaat voornamelijk uit ouders tussen de 18 en 40 jaar in een kwetsbare situatie en die zorgen hebben. Tijdens de campagne worden communicatiematerialen verspreid onder de lokale coalities, zoals video’s met ervaringsverhalen, beelden en teksten die op social media gedeeld kunnen worden en materialen zoals posters en flyers voor wachtkamers van betrokken organisaties. Doel is (aanstaande) ouders aan te zetten om over hun zorgen te praten met hun zorgverlener. Op een speciaal YouTube-kanaal (mamaliefdeis.nl) worden verhalen getoond van ouders en moeders over het gesprek dat ze zijn aangegaan met hun zorgverlener.

Video’s

 

Ervaringsverhalen >

Toolkit >

Website >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Op veel plekken in Nederland (en in de hele wereld) zijn er initiatieven waar jonge ouders samen met hun jonge kinderen samen, via muziek, zang en muzikale spelvormen, kunnen genieten én groeien. Samen zingen en muziek maken is iets wat veel ouders van nature al doen en de baby reageert daar uitstekend op. Een zingende mama of papa krijgt langer de aandacht van de baby en (ook zelfverzonnen) liedjes hebben ritme, intonatie, structuur én emotie in zich. Muziekeducatie met de allerkleinsten 0-4 jaar is in Nederland bijna overal beschikbaar. Vanuit de muziektherapie is er nu de interventie ‘Zing en Groei’ beschikbaar om die gezinnen waar de relatie ouder-kind onder druk staat via de muziek te helpen om de hechting te optimaliseren. Deze bijeenkomsten kunnen veel jonge gezinnen helpen en de ontwikkeling van de allerjongsten wordt mede ondersteund. Samen zingen en spelen geeft op een positieve manier input!

  2. Van groot belang is dat een kindje gezien, gehoord en vóóral AANGERAAKT wordt. Dan voelt de kleine zich gehoord en gezien! Shantala Babymassage is een respectvolle, ritmische en liefdevolle Babymassage die ELKE ouder kan leren én geven. Het is een massagevorm die ZONDER woorden het kindje laat voelen dat hij/zij waardevol is, uniek is en er mag zijn, zoals hij/zij is! Deze massage zorgt voor CONTACT, verbinding tussen ouder en kind. Zorgt voor ontspanning bij beiden! Op de website van de Vakgroep Shantalamassage Docenten ziet u in welke plaatsen gecertificeerde en deskundige docenten Shantala Babymassage werkzaam zijn. Kijk voor meer info: http://www.shantala.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here