Gezonde leefstijl zwangere verdient meer aandacht

0
135

Te veel eten heeft gevolgen voor de uitkomst van de zwangerschap, aldus hoogleraar verloskunde Rebecca Painter in haar oratie. Hetzelfde geldt voor ondervoeding in deze periode. Bovendien werkt het eetpatroon tijdens de zwangerschap door in de gezondheid van moeder en kind op latere leeftijd.

In haar oratie benadrukte de kersverse hoogleraar de noodzaak van een gezonde leefstijl voor alle zwangeren.

Meerdere winstpunten

Met gezonder eten en meer bewegen is winst op meerdere terreinen te behalen. Zo kan hierdoor het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes met een kwart verlagen. Ook kunnen leefstijlaanpassingen door zwangere vrouwen het aantal vroeggeboortes en kinderen op de afdeling Neonatologie doen afnemen. Maatregelen rondom leefstijl hoeven overigens niet alleen op zwangeren gericht te zijn. Ook maatregelen als de invoering van een suikertaks kan bijdragen aan een afname van zwangerschapscomplicaties.

Zwangerschapsbraken

Aparte aandacht verdienen vrouwen die zoveel braken tijdens de zwangerschap dat zij ondervoed raken. Bij deze vrouwen is sprake van ‘hyperemesis gravidarum’. Painter liet in eerder onderzoek zien dat deze aandoening blijvende invloed heeft op de gezondheid van zowel moeder als kind. Deze zwangere vrouwen krijgen momenteel lang niet altijd de medicatie en zorg die ze nodig hebben om ernstige ondervoeding te voorkomen en te bestrijden. Dit kan beter, aldus Painter, door de diagnose te stellen volgens de internationale definitie, die een jaar geleden is vastgesteld. De (grote) effecten van onbehandelde hyperemesis zijn een goede reden voor minder terughoudendheid bij het voorschrijven van medicatie.

Download de Oratie van Painter >>

Bron: amsterdamumc.org

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here