Ontwikkelingsproblemen door tekort aan voeding in baarmoeder

0
519

Ongunstige omstandigheden in de baarmoeder kunnen leiden tot levenslange nadelige gezondheidseffecten. Dit blijkt uit onderzoek naar tweelingen waarbij de ene tijdens de zwangerschap minder voedingsstoffen kreeg dan zijn of haar eeneiige tweelingbroer of -zus. Het groeiverschil dat hierdoor ontstaat leidt op latere leeftijd vaker tot ontwikkelingsproblemen. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in The Lancet Child & Adolescent Health.

De onderzoekers keken specifiek naar genetisch identieke, ofwel eeneiige, tweelingen waarbij de gezamenlijke placenta tijdens de zwangerschap ongelijk verdeeld was. Dit komt in 10 tot 15% van deze tweelingzwangerschappen voor. “Je kunt het vergelijken met dat het ene kind de Hongerwinter meemaakt terwijl de andere zich op de Bahama’s bevindt”, legt Jeanine van Klink, kinderpsycholoog en onderzoeker bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), uit. Hierdoor is het ene kindje soms wel twee keer tot drie keer zo groot bij de geboorte als de identieke tweelingbroer of -zus.

Vermoeden bevestigd

Het onderzoeksteam heeft nu aangetoond dat wanneer een kindje achterblijft in groei tijdens de zwangerschap, dit later in het leven nadelige effecten heeft. Dit gebeurde in het kader van de LEMON-studie. Aan het onderzoek namen 48 tweelingparen tussen de 4 en 17 jaar met een groeiverschil deel. Al deze tweelingen zijn in het LUMC geboren. Het WAKZ is namelijk het nationale verwijscentrum en topreferente behandelcentrum voor eeneiige tweelingzwangerschappen waarin de tweeling één placenta deelt. De Hartstichting is sponsor van de LEMON-studie.

“We hebben bij alle kinderen een IQ-test afgenomen en motorisch onderzoek gedaan”, vertelt promovenda Sophie Groene. “We zien dat de kinderen die bij de geboorte kleiner zijn, gemiddeld genomen lager scoren op alle domeinen van intelligentie in vergelijking met hun tweelingbroer of -zus. Ook hebben ze vaker een – milde – psychomotore ontwikkelingsachterstand.”

Tweelingen blijven volgen

De resultaten bevestigen wat vaak al door de ouders en de onderzoekers werd gedacht. “Ik werk al zo’n 10 jaar met deze groep tweelingen en had altijd al wel een vermoeden dat de kleinere van de twee zich in veel gevallen anders ontwikkelde. Nu hebben we het eerste wetenschappelijke bewijs dat dit ook echt zo is”, zegt Van Klink.

De studie laat zien dat de zorg en aandacht voor deze tweelingen niet moet stoppen zodra ze het ziekenhuis verlaten. “Het is van belang om deze kinderen te blijven volgen. Alleen dan kunnen we ontwikkelingsproblemen vroeg opsporen en zo nodig ondersteuning bieden”, zegt Van Klink. “Daarnaast kunnen we de ouders van deze tweelingen nu van betere informatie voorzien”, vult Groene aan.

Groeicurves consultatiebureau

Van belang in dit verband is dat binnen de LEMON-studie ook wordt onderzocht of het verschil in groei voor de geboorte effect heeft op de ontwikkeling van het hart en de longen. “Verder hebben we de groei van deze tweelingen gemeten en gebruiken we de groeicurves van het consultatiebureau om de groeipatronen in de eerste jaren van het leven te bestuderen”, zegt Groene. De resultaten van deze studies worden binnenkort verwacht.

Gezondheid op de lange termijn

De onderzoekers benadrukken dat ze deze studie niet konden uitvoeren zonder de inzet en betrokkenheid van de tweelingen en hun ouders. “Ouders delen hun ervaringen, de verschillen die zij zelf binnen de tweeling zien, maar ook hun zorgen met ons. Dit is ontzettend waardevol, want zij kennen hun kinderen ten slotte het beste”, zegt Van Klink. “Met hun hulp krijgen we meer inzicht in de gezondheid van deze bijzondere tweelingen op de lange termijn en kunnen we de zorg voor hen weer een stukje beter maken”, besluit Groene.

Long-term effects of selective fetal growth restriction (LEMON): a cohort study of neurodevelopmental outcome in growth discordant identical twins in the Netherlands

Bron: universiteitleiden.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here