Hoofdrolspelers over meerwaarde programma Nu Niet Zwanger

0
205
Minister Hugo de Jonge (VWS) gaf eind vorig jaar het startschot voor de landelijke uitrol van het project Nu Niet Zwanger. Dit deed hij met een huisbezoek aan één van de kwetsbare ouders die haar kinderwens uitstelde door aan dit project deel te nemen.

Nu Niet Zwanger stond onlangs centraal tijdens een webinar in het kader van Kansrijke Start. Zowel vanuit praktijk als beleid zijn de ervaringen positief. In een uur tijd geeft dit webinar, dat is terug te kijken, een goed beeld van wat Nu Niet Zwanger is, waarom het werkt en wat het betekent voor professionals en cliënten. Een factsheet bundelt de tussenresultaten.

Nu Niet Zwanger, nu 2,5 jaar jong, verspreidt zich als een olievlek over het land en is inmiddels in meer dan 1 op 3 van de gemeenten actief. Het programma ondersteunt kwetsbare mensen bij het maken van een bewuste keuze over het moment van hun kinderwens. Dit zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Hulpverleners begeleiden cliënten actief, te beginnen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld van de cliënt en verkennen met hen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan.

Initiatiefneemster Connie Rijlaarsdam, verloskundige in Rotterdam Femke Karels en Marcella Hendrickx, wethouder in Tilburg en voorzitter van de landelijk regiegroep Nu Niet Zwanger, belichten tijdens een webinar ieder vanuit hun eigen rol de waarde van het programma.

Femke Karels: “Het gaat om gespreksvoering,  maar ook om de praktische ondersteuning kunnen leveren. Die combinatie is goud waard.” Marcella Hendrickx: “Op een relatief simpele manier kun je dit programma opzetten en het biedt je heel veel mogelijkheden om aan versterking van kwetsbare ouders te doen, en het voorkomt veel kinderleed.” Zij doet ook een oproep aan gemeenten: “Dit programma is zo waardevol, dat moet je een lange termijn financiering geven.”

Bekijk het webinar >>

Factsheet Nu Niet Zwanger: landelijke cijfers >>

Website: www.nunietzwanger.nl   

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here