Kinderen die door een motorische beperking niet of moeilijk praten, kunnen gebruik maken van een spraakcomputer om zich te uiten. Veel ouders hebben echter veel vragen over het gebruik. Voor hen heeft Rijndam Revalidatie nu een cursus ontwikkeld.

Een spraakcomputer helpt kinderen met een motorische beperking om te zeggen wat ze willen. “Het is mooi om te zien, dat kinderen die zich niet of moeizaam verstaanbaar kunnen maken, dankzij een spraakcomputer toch hun wensen, gedachten en gevoelens kunnen uiten”, vertelt Jolanda van der Giessen, logopedist bij Rijndam.

Kennis en vaardigheden

Om communicatie via een spraakcomputer te laten slagen, is het van belang dat ouders en begeleiders van het kind het hulpmiddel kunnen aanpassen aan de behoeften van de gebruiker. Dit vraagt om begeleiding en training van de betrokkenen, waarna zij het kind wegwijs kunnen maken op zijn computer. Veel ouders en begeleiders worstelen namelijk met vragen als: Hoe werkt de software? Hoe leer ik mijn kind de symbolen te gebruiken? Hoe sluit dit aan op de behoeften en mogelijkheden van mijn kind? Allemaal na de na aanschaf van zo’n dynamisch en duur hulpmiddel.

Kletskanjers

Om ouders en begeleiders te ondersteunen in het gebruik van een spraakcomputer heeft Rijndam de cursus ‘Kletskanjers’ ontwikkeld. In de cursus leren ouders en begeleiders hoe zij dit hulpmiddel in het dagelijks leven van het kind kunnen gebruiken. Ouders zijn blij verrast over de inhoud. De cursus richt zich erop, dat het kind met de spraakcomputer kan zeggen wat hij wil, tegen wie hij wil en wanneer hij dit wil. Jolanda: “Zelfstandig communiceren staat voorop”.

De groep cursisten, bestaande uit ouders, leerkrachten, klassenassistenten en therapeuten krijgen in drie bijeenkomsten kennis over het werken met de spraakcomputer. Daarnaast wordt er veel praktisch geoefend, zodat zij het dynamische hulpmiddel succesvol in alle dagelijkse situaties kunnen gebruiken.

Advies bij Ondersteunde Communicatie

De cursus ‘Kletskanjers’ is ontwikkeld door het adviesteam Ondersteunde Communicatie van Rijndam. Dit OC-adviesteam, bestaande uit logopedisten, een ergotherapeut, maatschappelijk werker en psycholoog, is er voor kinderen die zich door een beperking onvoldoende verstaanbaar kunnen maken. Samen met ouders wordt gezocht naar de best passende ondersteuning, bijvoorbeeld met gebruik van een hulpmiddel zoals een communicatiemap of spraakcomputer. Ouders die geïnteresseerd zijn in de cursus of het OC-adviesteam, kunnen voor meer informatie mailen naar ocadvies@rijndam.nl. Meer informatie staat ook op de website van Rijndam.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan