Het gewicht van kinderen tijdens de eerste twee levensjaren heeft effect op enkele cognitieve vaardigheden later in het leven. Kinderen met gezond gewicht kunnen beter probleemoplossend denken en hebben een beter werkgeheugen dan kinderen met overgewicht.

Dat blijkt uit onderzoek van een groep epidemiologen aan de Amerikaanse Brown University in California gepubliceerd in Obesity en waarover voedingnu.nl bericht. Voor het onderzoek, getiteld ‘Impact of Early‐Life Weight Status on Cognitive Abilities in Children’, zijn gegevens gebruikt uit de Health Outcomes and Measures of the Environment (HOME) studie. Dit is een langlopend onderzoek waarvoor zwangere vrouwen zich tussen 2003 en 2006 aanmeldden waarna hun kinderen structureel gevolgd werden. De kinderen werden bezocht door getrainde professionals waardoor zij in ieder geval tot hun achtste levensjaar werden gewogen, gemeten en ook cognitieve testen uitvoerden.

Groeicurve WHO

De gewichtsstatus van de kinderen werd gemeten aan de hand van de gewicht-tot-lengte-groeicurve van de World Health Organization (WHO). Volgens Nan Li, hoofdauteur van het onderzoek, is dit een betrouwbare manier om kinderen met overgewicht te onderscheiden van kinderen zonder overgewicht. De kinderen werden op hun vijfde of achtste jaar getest op verschillende cognitieve vaardigheden waaronder algemeen IQ, geheugen, aandacht en impulsiviteit.

Kinderen met overgewicht

Aan de hand van de groeicurve verdeelden de onderzoekers 233 kinderen in twee groepen: kinderen met overgewicht/obesitas en kinderen zonder overgewicht/obesitas. Kinderen met overgewicht bleken significant slechter te scoren op perceptueel redeneren, ook wel probleemoplossend vermogen genoemd, en werkgeheugen. Werkgeheugen valt volgens de onderzoekers onder een groep executieve functies van het brein, een groep zelf regulerende processen die zorgen voor het managen van gedachten, emoties en doel gerichte gedragingen.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Mogelijke oorzaken

De onderzoekers schrijven dat er verschillende biologische processen oorzaak kunnen zijn van de verslechterde cognitieve vaardigheden. Zo zou overtollig vetweefsel zorgen voor systematische ontstekingsreacties in het lichaam, die vervolgens invloed zouden uitoefenen op gebieden in de hersenen die gerelateerd zijn aan cognitieve vaardigheden. Maar ook een zou overtollig vetweefsel zorgen voor een hormoondisbalans in het lichaam, wat ook invloed uitoefent op de hersenen.

Verder schrijven de onderzoekers dat meer onderzoek nodig is om hun bevindingen te bevestigen.

Impact of Early‐Life Weight Status on Cognitive Abilities in Children

Bron: voedingnu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan