Een elastisch drukbroekje ondersteunt de ontwikkeling van het staan en lopen bij kinderen met het syndroom van Down. De resultaten zijn opzienbarend, aldus de ontwikkelaars, de kinderfysiotherapeuten Marieke van den Heuvel en Peter Lauteslager, die een single-casestudie uitvoeren bij kinderen met Downsyndroom.

Kinderen met Downsyndroom hebben een lage spierspanning, meer kans op overbeweeglijkheid van heup, knie en enkel en daardoor moeite met houding en evenwicht. Een aantal kinderen gaat daardoor later dan gemiddeld staan en lopen, ook vergeleken met andere Downsyndroom-kinderen.

In het onderzoek van de twee kinderfysiotherapeuten krijgen kinderen een drukbroekje op maat, gemaakt van een stevige elastische stof. Het broekje geeft druk op de bovenbeen- en bilspieren en biedt mechanische ondersteuning van heup en knie. Met als doel kinderen met steun te laten staan en lopen, zodat ze spierkracht ontwikkelen, gaan bewegen in stand en los gaan lopen.

Bron: sheerenloo.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan