Een nieuw instrument maakt het mogelijk om eenvoudig en vlot een indruk te krijgen van een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen van 0 tot 4 jaar. Het betreft een set van overzichtelijke kaarten, ingedeeld naar leeftijd en onderwerp, en is speciaal ontwikkeld voor consultatiebureaus.

Tijdige signalering van een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen is heel belangrijk om leer- en gedragsproblemen te voorkomen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Vaak wordt te laat ontdekt dat deze kinderen een snelle en andere ontwikkeling doormaken, of hun voorsprong wordt zelfs helemaal over het hoofd gezien. Op basisscholen is de laatste jaren meer aandacht gekomen voor de signalering van een ontwikkelingsvoorsprong. Voor jonge kinderen van 0-4 jaar bestond hiervoor echter nog geen geschikt instrument voor de jeugdgezondheidszorg. Een gemis, want de ontwikkelingsproblemen ontstaan al in de eerste levensjaren.

Praktische tips en toepasbare handvatten

Het nieuwe signaleringsinstrument, ontwikkelt door de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong, voorziet in deze leemte. Het instrument, getiteld ‘Kleine Kinderen Grote Sprongen’, biedt praktische tips en direct toepasbare handvatten ter ondersteuning van de consultaties. Consultatiebureaus en andere professionals in de jeugdgezondheidszorg krijgen hierdoor meer kennis. Hierdoor kunnen zij snel inspelen op de hulpvraag van ouders.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Overzichtelijke kaarten

Het instrument bestaat uit een set van overzichtelijke kaarten, ingedeeld naar leeftijd en onderwerp. Dit maakt het mogelijk om eenvoudig en vlot een indruk te krijgen van een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong. Bij de kaartenset hoort een handleiding met informatie over het hoe en wat van een ontwikkelingsvoorsprong. Daarnaast bevat de handleiding uitgebreide informatie over de inhoud van de kaarten en een toelichting op het gebruik. Zo is er een voorlichtingskaart om ouders concrete adviezen te geven, kopieerbladen met lees- en speltips en adressen van deskundigen naar wie doorverwezen kan worden.

Bestellen

Kleine Kinderen Grote Sprongen’ is hier te bestellen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan