Moeheid ouders speelt sleutelrol bij oplossen slaapproblemen

2
4353
samen slapen

Slapeloosheid bij jonge kinderen heeft vaak een grote impact op het functioneren van de ouders. “Dat maakt een effectieve slaapbehandeling een hele uitdaging”, geeft Sigrid Pillen aan. “Het kost dodelijk vermoeide ouders bijvoorbeeld enorm veel energie om een kind consequent terug te brengen naar het eigen bedje.” 

Veel jonge kinderen kampen met slapeloosheid. De impact hiervan kan heel groot zijn. “Meestal slapen de ouders dan ook niet”, aldus Sigrid Pillen, kinderarts-kinderneuroloog en ESRS erkend somnoloog. “Daar komt bij dat baby’s, peuters en kleuters veelal in de tweede helft van de nacht aan het spoken zijn, terwijl de ouders zelf dan pas net een paar uur slaap hebben gehad.”

Overlevingsstand

Het gevolg is dat ouders slaapgebrek oplopen en ook nog eens verbrokkeld slapen. “Dit uit zich overdag in heftige vermoeidheid, stemmingsproblemen en prikkelbaarheid. En dit kan problemen geven op het werk en in de relatie. Ook kost het hen moeite om consequent te blijven in de opvoedtaken. De gebroken nachten werken dus door in alles wat ze doen. Veel ouders slapen vaak maanden, soms zelfs jaren slecht. Die gaan in een soort overlevingsstand om het vol te houden. Als je dat slaapgebrek niet meeneemt in de behandeling, dan is deze gedoemd te mislukken.”

Sigrid Pillen: “Als je geen rekening houdt met het slaapgebrek van ouders dan is een behandeling gedoemd te mislukken” (Foto: Henk Pluijm)

Adviezen landen niet

Op zich is er veel kennis beschikbaar over het behandelen van het slechte slapen van een jong kind. Toch werken adviezen in de praktijk geregeld niet. “De moeilijkheid is dat je de ouders nodig hebt voor het uitvoeren van de raadgevingen. Neem een advies om een kind te laten huilen, zodat het vanzelf leert om te gaan slapen. Of een slaaptherapie waarbij ouders steeds verder weg moeten gaan zitten. Hier uitvoering aan geven is op zich al zwaar en dat geldt helemaal bij extreem slaapgebrek. Dit werkt in hoge mate door in de aanpak die je voorstelt. Als je dat aspect niet meeneemt, dan is de behandeling  gedoemd te mislukken.”

Duizend adviseurs

Door het slaapgebrek is men ook nog eens zeer beïnvloedbaar. “Men wordt minder kritisch en neemt sneller dingen aan. Daar komt bij dat deze vaders en moeders van alle kanten worden geadviseerd. Iedereen heeft wel eens een keer een paar slechte nachten gehad met een kind. De hele wereld om zo’n gezin denkt er wat van te weten. Veelal zijn de tips tegenstrijdig, met als gevolg dat men van alles uitprobeert en een kind juist extra van slag raakt. Bovendien zitten ouders zelf vaak niet op één lijn. Dat kan de relatie gigantisch onder druk zetten, waardoor ook vaak niet consequent wordt gehandeld. Het ondersteunen van ouders moet dan ook onlosmakelijk deel uit maken van een behandelplan.”

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

 1. “Op zich is er veel kennis beschikbaar over het behandelen van het slechte slapen van een jong kind. Toch werken die in de praktijk geregeld niet. ”
  Naast het feit dat dit een hele kromme zin is, is het wel fijn dat mevrouw Pillen inziet dat de adviezen niet werken. De adviezen zoals een kind laten huilen en negeren zijn natuurlijk prima (even voor de duidelijheid: dit bedoel ik sarcastisch). Nee, als het niet werkt dan ligt dat aan de ouders die het niet goed genoeg uitvoeren. Dan is de behandeling ‘gedoemd te mislukken’.
  Serieus?
  Geeft ze nu echt het advies te laten huilen en het kind stap voor stap meer te negeren? Hoe zat het ook weer met responsiviteit, sensitiviteit? Zijn die opeens niet meer belangrijk als je kind een slaapprobleem heeft? Is het dan belangrijk je kind heel anders te behandelen? Ik hoop dat mevr. Sillen hier ook op ingaat als ze haar ideeen verkondigt op het congres.
  Graag hoor ik waarom vakblad Vroeg een podium geeft aan iemand die negeren als opvoedstijl adviseert.

  • Beste mevrouw Thijssen,

   Dank voor uw reactie. Ik denk dat u het artikel niet helemaal goed interpreteert of dat wij misschien niet duidelijk genoeg hebben geformuleerd wat de missie van mevrouw Pillen is. Mevrouw Pillen is werkzaam als somnoloog bij Kempenhaege en komt daar in aanraking met ouders die helemaal stuk zitten, gezinnen waar het slapen helemaal uit de hand is gelopen. Zij geeft in dit korte interview als opwarmer voor het congres aan dat je als hulpverlener altijd rekening moet houden met hoe moe de ouders zich voelen. Op onze vraag wat haar hartewens is antwoordde ze: “…dat professionals meer rekening houden met de gevolgen van slecht slapende kinderen op het hele gezin. Deze ouders raken door hun slaapgebrek en door het onbegrip wat ze tegenkomen in hun omgeving en ook bij veel professionals, onthand.” Ook pleit mevrouw Pillen ervoor om de diverse behandelmogelijkheden met de ouders te bespreken. Wat is de beste eerste stap om ten behoeve van dit kind bij deze ouders in deze situatie, het probleem rond het slapen aan te pakken. Wij geven haar een podium om haar bevindingen rond gezinnen waar behoorlijke slaapproblemen spelen, met de congresdeelnemers te bespreken en de behandelmogelijkheden toe te lichten.
   Op de congreswebsite wordt haar deelsessie als volgt aangekondigd:

   “Slapeloosheid bij jonge kinderen heeft vaak een grote impact op het functioneren van kind en ouders. Vanuit dat oogpunt is een goede slaapbehandeling zeer gewenst, maar tegelijkertijd een hele uitdaging. Want hoe moet je de energie opbrengen om een kind consequent te troosten of terug te brengen naar het eigen bedje? In deze deelsessie gaan we interactief aan de slag met deze uitdaging.

   Overigens bestaat het congres nog uit een heel aantal andere lezingen en sessies, waarbij allerlei invalshoeken rond slapen en slaapproblemen bij jonge kinderen worden belicht. Zie https://www.congresburo.com/aanbod/274/slaapproblemen-bij-jonge-kinderen.html

   Met vriendelijke groet, Louise van den Broek, hoofdredacteur Vakblad Vroeg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here