Slapeloosheid bij jonge kinderen heeft vaak een grote impact op het functioneren van de ouders. “Dat maakt een effectieve slaapbehandeling een hele uitdaging”, geeft Sigrid Pillen aan. “Het kost dodelijk vermoeide ouders bijvoorbeeld enorm veel energie om een kind consequent terug te brengen naar het eigen bedje.” 

Veel jonge kinderen kampen met slapeloosheid. De impact hiervan kan heel groot zijn. “Meestal slapen de ouders dan ook niet”, aldus Sigrid Pillen, kinderarts-kinderneuroloog en ESRS erkend somnoloog. “Daar komt bij dat baby’s, peuters en kleuters veelal in de tweede helft van de nacht aan het spoken zijn, terwijl de ouders zelf dan pas net een paar uur slaap hebben gehad.”

Overlevingsstand

Het gevolg is dat ouders slaapgebrek oplopen en ook nog eens verbrokkeld slapen. “Dit uit zich overdag in heftige vermoeidheid, stemmingsproblemen en prikkelbaarheid. En dit kan problemen geven op het werk en in de relatie. Ook kost het hen moeite om consequent te blijven in de opvoedtaken. De gebroken nachten werken dus door in alles wat ze doen. Veel ouders slapen vaak maanden, soms zelfs jaren slecht. Die gaan in een soort overlevingsstand om het vol te houden. Als je dat slaapgebrek niet meeneemt in de behandeling, dan is deze gedoemd te mislukken.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Sigrid Pillen: “Als je geen rekening houdt met het slaapgebrek van ouders dan is een behandeling gedoemd te mislukken” (Foto: Henk Pluijm)

Adviezen landen niet

Op zich is er veel kennis beschikbaar over het behandelen van het slechte slapen van een jong kind. Toch werken adviezen in de praktijk geregeld niet. “De moeilijkheid is dat je de ouders nodig hebt voor het uitvoeren van de raadgevingen. Neem een advies om een kind te laten huilen, zodat het vanzelf leert om te gaan slapen. Of een slaaptherapie waarbij ouders steeds verder weg moeten gaan zitten. Hier uitvoering aan geven is op zich al zwaar en dat geldt helemaal bij extreem slaapgebrek. Dit werkt in hoge mate door in de aanpak die je voorstelt. Als je dat aspect niet meeneemt, dan is de behandeling  gedoemd te mislukken.”

Duizend adviseurs

Door het slaapgebrek is men ook nog eens zeer beïnvloedbaar. “Men wordt minder kritisch en neemt sneller dingen aan. Daar komt bij dat deze vaders en moeders van alle kanten worden geadviseerd. Iedereen heeft wel eens een keer een paar slechte nachten gehad met een kind. De hele wereld om zo’n gezin denkt er wat van te weten. Veelal zijn de tips tegenstrijdig, met als gevolg dat men van alles uitprobeert en een kind juist extra van slag raakt. Bovendien zitten ouders zelf vaak niet op één lijn. Dat kan de relatie gigantisch onder druk zetten, waardoor ook vaak niet consequent wordt gehandeld. Het ondersteunen van ouders moet dan ook onlosmakelijk deel uit maken van een behandelplan.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan