Direct na de geboorte begint het immuunsysteem van een baby, als reactie op de bacteriën, virussen en microben in zijn nieuwe omgeving, drastisch te veranderen. Dit gebeurt razendsnel en volgens een strak plan, waarbij afwijkingen op een stoornis duiden.

Dat blijkt uit onderzoek aan het Karolinska Instituut in Zweden waarover eoswetenschap.eu bericht. De onderzoekers namen bloedstaaltjes van 100 baby’s tijdens hun eerste, vierde en twaalfde levensweek. Ze analyseerden het bloed met een nieuwe techniek waarbij ze op zoek gingen naar de witte bloedcellen en naar de honderden eiwitten die in hun bloed circuleerden.

Zelfde patroon

Toen de wetenschappers de resultaten van de analyse bekeken, stelden ze tot hun verrassing vast dat de aanpassingen van het immuunsysteem bij alle baby’s vrijwel exact hetzelfde patroon volgen. Het is bijna als een strak gechoreografeerde en uitstekend geoefende dans. Ze stelden ook vast dat baby’s die daarvan afweken, een afwijking in het immuunsysteem hadden.

Vervolgstudie

De wetenschappers willen nu meer baby’s onderzoeken en hen volgen tot in hun kindertijd. Zo willen ze achterhalen wie van hen diabetes, allergieën, astma en inflammatoire darmaandoeningen ontwikkelen. Plus of dat te wijten is aan hoe hun immuunsysteem zich bij hun geboorte aanpaste aan de omgeving en of ze dat kunnen bijsturen, bijvoorbeeld door middel van vaccins.

Stereotypic Immune System Development in Newborn Children >>

Dramatic development of immune system after birth >>

Bron: eoswetenschap.eu

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan