Nieuw onderzoek toont aan dat zowel moeder als haar baby baat hebben bij de kangoeroemethode. Veelvuldig huid-op-huid contact in de eerste levensfase van het jonge kind stimuleert niet alleen de hersenontwikkeling van de baby, maar vermindert ook de kans op een postnatale depressie bij de moeder.

Vertaling: Vakblad Vroeg

Aanraking en contact tussen moeder en kind is essentieel voor een optimale neurologische ontwikkeling in de vroege kinderjaren, zo blijkt uit onderzoek verricht aan de Florida Atlantic University. Kangaroo Care benadrukt het belang van het vasthouden van de naakte of gedeeltelijk geklede baby tegen de blote huid van een ouder, doorgaans de moeder. Langdurige Kangaroo Care heeft een positieve invloed op voldragen zuigelingen en hun moeders tijdens de postpartumperiode.

Knuffel- en stresshormoon

De onderzoekers richtten zich hoofdzakelijk op de mogelijke associatie tussen Kangaroo Care en de ontwikkeling van de hersenen van baby’s. Naast EEG-patronen bij zuigelingen keken de onderzoekers naar zowel de reactiviteit van oxytocine- (het ‘knuffelhormoon’) als van cortisol (het ‘stresshormoon’) bij zuigelingen en hun moeders. Onderzoekers vergeleken daartoe zes weken lang Kangaroo Care met standaardverzorging gedurende de eerste drie levensmaanden.

Aanpak

In het kader van het onderzoek kregen moeders die waren toegewezen aan de Kangaroo Care-groep een zogenaamde Kangaroo Care-wrap en leerde ze tijdens het prenatale bezoek de juiste procedures om hiermee om te gaan. De moeders werd gevraagd om gedurende de onderzoeksperiode van zes weken, een uur per dag huid-op-huid contact met hun baby te hebben. Zij kregen dagboeken om de frequentie van het gebruik van Kangaroo Care te registreren. Moeders in de controlegroep kregen voedingskussens en dagboeken en werd gevraagd om de zuigelingenvoeding gedurende zes weken te registreren.

Bij de baby’s werd na drie maanden gedurende vijf minuten de EEG-activiteit gemeten tijdens een zogenaamde alerte/rustige toestand. Oxytocinemeting vond plaats door het verzamelen van urine van de moeder en het kind en de cortisolreactiviteit van beiden werd gemeten door het verzamelen van speekselmonsters voor en na een milde stressfactor.

Resultaat

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Infant Behavior and Development. Hieruit blijkt dat de fysiologie van moeders en hun voldragen zuigelingen wordt beïnvloed door het volgen van de Kangaroo Care-training en het toepassen ervan tijdens de eerste paar maanden na de bevalling. De bevindingen tonen aan dat met name de ontwikkeling van de linkerhersenhelft van de baby lijkt te worden gestimuleerd. Dit is de kant die is betrokken bij hogere cognitieve en emotioneel regulerende vaardigheden. Bovendien vertoonden moeder en kind afname van stressreactiviteit en toename van oxytocine.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Het onderzoek toont aan dat Kangaroo Care een gunstige invloed kan hebben op zowel neurologische ontwikkelingstrajecten als het neurobiologisch functioneren van zuigelingen. “De warmte en gevoeligheid van de moeder voorspellen een groter regulerend vermogen en veiliger hechting”, aldus Nancy Aaron Jones, Ph.D., senior auteur, universitair hoofddocent, en directeur van het FAU WAVES Emotion Laboratory. “Voldragen zuigelingen en hun moeders lijken te profiteren van de positieve interactieve ervaringen die inherent zijn aan langdurig gebruik van Kangaroo Care.”

Bericht: Science Daily, maart 2020

Klik hier voor het gehele artikel

 

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan