Borstvoedingsboek schot in de roos

0
449
borstvoeding

Recensie ‘Positief over borstvoeding’ door Nike Mencke

Oei, dacht ik toen ik het boek in handen kreeg. Meer dan vierhonderdvijftig bladzijden over borstvoeding zonder één enkel plaatje. Geen borst te zien, geen baby’s en geen moeders. Alleen op de kaft een baby die zijn handje voor de borst houdt alsof hij een geheim met zijn moeder deelt: ‘psst, ik weet precies hoe ik bij je moet drinken, daar heb je geen boek voor nodig!’. Toch is dit boek een welkome aanvulling op de enorme berg bestaande borstvoedings-, opvoed-, slaap- en babyboeken.

Borstvoeding geven leer je juist door het bij andere moeders af te kijken en het uitvoerig te oefenen met je eigen borsten en baby, niet uit een boek. Daarbij vinden veel zwangere vrouwen het concept borstvoeding nog te abstract en hebben pas bevallen vrouwen doorgaans geen tijd om een boek vast te houden, laat staan het te lezen. Niettemin is het de public health professor Amy Brown gelukt om in niet-academische taal haar kennis over borstvoeding helder en vriendelijk over te brengen. Het boek voorziet in een schat aan informatie, zonder het opgeheven vingertje dat je nog weleens kan tegenkomen in boeken over borstvoeding of opvoeding. Het leest makkelijk en heeft een prettig luchtige toon met soms een flauw grapje om het niet te zwaar te maken.

Informeren, nadenken en geloven in jezelf

Het boek beschrijft drie hoofdzaken om borstvoeding te geven, namelijk jezelf informeren, nadenken over wie jou kan ondersteunen en hoe je in jezelf kan geloven.

Jezelf informeren doe je prima met dit boek. Na bijna dertig korte hoofdstukken heb je niet alleen een goede basiskennis over borstvoeding, maar ook over het vierde trimester, normaal babygedrag en welke uitdagingen je kan tegenkomen als moeder. Kennis die onontbeerlijk is. Zeker in een tijd waar het maar weinig moeders gegeven is om het WHO-advies vol te maken om zes maanden exclusief en tot twee jaar in combinatie met vaste voeding borstvoeding te geven. In Engeland, waar de schrijfster woont en werkt en waar de borstvoedingscijfers het laagst van heel Europa zijn, is het voor (aanstaande) ouders bijzonder lastig om van andere moeders te leren en zien ook zorgverleners steeds minder moeders voeden. Dan kan borstvoeding nog zo normaal en natuurlijk zijn, als weinig mensen er ervaring mee hebben wordt het toch een moeilijk kunstje. Dat geldt uiteraard ook voor Nederlandse moeders én zorgverleners.

Realistisch

Dat maakt het hoofdstuk over het vinden van de juiste ondersteuning ook zo relevant. Als je omgeving weinig kennis heeft van normaal babygedrag, waaronder borstvoeding valt, kan de steun ook contraproductief uitpakken. Door te weten wat je kunt verwachten van een baby, kun je makkelijker de mensen om je heen verzamelen die snappen wat jij nodig hebt. De citaten van moeders en zorgverleners die je door het hele boek heen kunt lezen, steken een hart onder de riem en geven een realistisch kijkje in het leven met een baby (aan de borst). Het straalt uit dat als deze moeders het gelukt is, het jou ook gaat lukken. En terecht.

Winst

Het boek schuwt ook de uitdagingen van borstvoeding niet, gaat in op kolven, het voeden van een oudere baby en tijdens een zwangerschap en er is zelfs een hoofdstuk over (borst)voeding en LGBTQ’ers. Achter in het boek staat een lijst met inspirerende boeken, blogs en websites, met een aanpassing voor de Nederlandse markt. Ook is er voor elk hoofdstuk een uitgebreide literatuurlijst.

Als door dit boek meer zorgverleners de juiste kennis over borstvoeding krijgen en het voor moeders nog normaler wordt hun baby een tijd aan de borst te hebben, dan geeft dat winst. Dit geldt ook voor de komende zwangere vrouwen die daardoor hopelijk nog makkelijker zullen voeden. Houden ze tijd over om eens een boek te lezen!

 Positief over borstvoeding >

Nike Mencke, is verloskundige (niet praktiserend), lactatiekundige IBCLC, Infant Mental Health generalist.

 

 

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here