Borstvoeding van gezonde moeders bevat schimmels, zo blijkt uit onderzoek dat recent is gepubliceerd  in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology. Dit kan betekenen dat borstvoeding een belangrijke bron is van micro-organismen voor de zuigeling.

Nadat de onderzoekers gisten (eencellige micro-organismen) en andere schimmels hadden ontdekt in borstvoeding van moeders in Spanje, verzamelden ze ook monsters van moeders in andere gebieden, zoals Finland, China, en Zuid-Afrika. Ze wilden weten of omgeving, voeding en leefstijl van invloed is op de aanwezigheid van deze micro-organismen.

Ook in deze landen werd de aanwezigheid van schimmels in borstvoeding aangetoond. Borstvoeding lijkt hiermee van belang voor de eerste  kolonisatie van de zuigelingendarm.

De geslachten Malassezia en Davidiella  overheersten in alle landen. Deze twee, samen met Sistotremaen Penicillium, waren aanwezig in borstvoeding van alle landen. Meer dan 70% van de Spaanse en Zuid-Afrikaanse monsters bevatten schimmels (DNA) terwijl dit bij slechts 45% van de Chinese en 35% van de Finse monsters het geval was.

Ondanks de overeenkomsten tussen de diverse landen wat betreft de aanwezigheid van schimmels, stelden de onderzoekers ook een potentiële invloed van omgevingsfactoren vast. Verder ontdekten ze dat specifieke schimmels zoals die van de soort Cryptococcus, meer prevalent waren in monsters van vrouwen die vaginaal waren bevallen vergeleken met vrouwen die een keizersnede hadden ondergaan.

Sommige van de gevonden soorten worden op dit moment toegepast als potentiële probiotica ter bevordering van de gezondheid van de zuigeling. De meest bekende is Saccharomyces boulardii.

In de studie werden meer schimmelsoorten in borstvoeding vastgesteld die wellicht gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Deze dienen nader onderzocht te worden.

Mycobiome profiles in breast milk from healthy women depend on mode of delivery, geographic location and interaction with bacteria>>

Bron: voedingsgeneeskunde.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan