Een mindfulnesstraining van negen avonden verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling. Ook vermindert de training de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en wordt 36% minder gebruik gemaakt van een ruggenprik. Dat concluderen UvA-onderzoekers Irena Veringa, Esther de Bruin, Bonny van Steensel en Susan Bögels in een artikel in het vooraanstaande Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift ‘Birth’. De onderzoeksbevindingen bieden nieuw perspectief voor versterking van de eerstelijns geboortezorg en voor integratie van medische en psychosociale zorg in Nederland.

De Mindfulness Based Childbirth and Parenting training is toegespitst op zwangeren met een hoge mate van angst voor de bevalling. De training, ontwikkeld door verloskundige en mindfulness trainer Nancy Bardacke,wordt gegeven in kleine groepen van circa zes zwangeren en partners. Dit gebeurt door speciaal getrainde verloskundigen. Naast aandachttraining is er aandacht voor educatie over de bevalling en het ouderschap.

Grote verschillen

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 140 zwangere vrouwen die een hoge mate van angst voor de bevalling hadden. De helft van deze groep kreeg de mindfulness training, terwijl de andere helft extra begeleiding voor hun angsten vanuit de gebruikelijke zorg ontving. De verschillen tussen beide groepen bleken groot. Niet alleen ten aanzien van de mate van angst die de zwangeren voor en na de training hadden, maar ook in de manier waarop de bevalling van de vrouwen verliep. De kans op een te hoge angst voor de bevalling als geheel volgens de bekende W-DEQ schaal verminderde door de training met 36% ten opzichte van de controlegroep. Ook het ‘doemdenken’ over baringspijn verminderde significant. De acceptatie van de fysiologie van de baringspijn nam in de mindfulness groep juist sterk toe.

Bij het verloop van de bevalling bleek dat de deelnemers aan de mindfulnesstraining 36% minder gebruik maakten van een ruggenprik. Ook waren er 51% minder niet-medisch urgente keizersneden nodig. De Apgar score van de pasgeborene na 1 minuut was hoger bij de vrouwen die de training deden. Dit effect bleek na 5 minuten echter niet meer waarneembaar.

Reductie niet-medisch urgente interventies

Irene Veringa benadrukt dat de onderzoeksbevindingen mondiaal van groot belang zijn voor de zorg voor zwangere vrouwen en pasgeborenen. “Wereldwijd is het gebruik van medische interventies tijdens de bevalling enorm toegenomen. Uiteraard is dit een goede zaak als het gaat om de toegang van vrouwen tot urgente medische zorg. Het is echter zorgelijk wanneer het niet-urgente medische handelingen betreft. Deze kunnen immers ook nadelige gevolgen voor moeder en kind hebben.

Een keizersnede heeft altijd gezondheidsrisico’s voor de moeder en vergroot de risico’s op complicaties bij een volgende zwangerschap. ‘Kinderen geboren met een keizersnede hebben een verhoogd risico op allergo- immunologische problemen, astma en obesitas op latere leeftijd. De resultaten van het onderzoek wijzen de weg naar een goed uitvoerbare methode van vermindering van de hoge angst voor de bevalling. Hierdoor kunnen vrouwen en hun partners meer regie nemen over hun bevalling. Dit maakt dat niet-urgente medische behandelingen sterk kunnen verminderen. Iets wat grote winst betekent voor moeder en kind.”

Fear of childbirth, nonurgent obstetric interventions, and newborn outcomes: A randomized controlled trial comparing mindfulness-based childbirth and parenting with enhanced care as usual >>

Bron: uva.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan