Angst voor bevalling serieus aandachtspunt

0
774

Zo’n zes tot tien procent van de vrouwen hebben enorme angst voor de bevalling. Ze kiezen vaak voor pijnstilling of voor een keizersnede zonder medische noodzaak. Ook kan de angst de zwangerschap en de bevalling negatief beïnvloeden. Hoe kun je er als verpleegkundige of verzorgende mee omgaan?

Sanne Goossens, obstetrieverpleegkundige in het Spaarne Gasthuis (Haarlem), heeft zich verdiept in de verschillende vormen van tokofobie oftewel extreme angst voor de bevalling. “De angst heeft een negatief effect op de zwangerschap, want door stress kan de baby al in de buik een ontwikkelingsachterstand krijgen”, vertelt zij op venvn.nl. “En de bevalling kan moeilijker verlopen omdat een vrouw die veel stress ervaart meer adrenaline en cortisol aanmaakt en minder oxytocine.”

Drie vormen

Er zijn drie vormen. “Als een vrouw nog niet eerder is bevallen, noemen we het primaire tokofobie. Ze is angstig aangelegd of heeft angstwekkende verhalen over bevallingen gelezen, bijvoorbeeld op internet. Iemand met secundaire tokofobie heeft eerder een traumatisch verlopen bevalling gehad. En de derde vorm is het gevolg van bijvoorbeeld een depressie. Problemen in de psyche slaan dan door naar bevallingsangst op het moment dat de vrouw zwanger is.

Adviezen

Een vrouw zal haar angst niet meteen uitspreken, schaamte kan daarbij een rol spelen. “Signalen opvangen is daarom belangrijk, de communicatieve vaardigheden van verpleegkundigen en verzorgenden zijn hier erg hard nodig.” Goossens wijst erop dat je angst kunt aflezen aan iemands gezicht of afleiden uit haar reacties. “Let ook op afwijkende virale functies zoals een hoge bloeddruk of ademhaling. Geef aan dat er altijd ruimte is om erover te praten. Als je uitlegt wat de vrouw kan verwachten, scheelt dat al heel veel. Daarvoor is zelfs in een spoedsituatie nog wel even tijd. Maar erken en respecteer wel de angst.”

“In de periode voorafgaand aan de bevalling kan centering pregnancy waardevol zijn: met meerdere vrouwen samen in gesprek met de verloskundige, met ruimte voor het gesprek over de angst voor de bevalling. EMDR kan nuttig zijn als de angst gerelateerd is aan een eerdere bevalling. En tijdens de bevalling kan continue supportive care meerwaarde hebben, bijvoorbeeld door een doula, een ervaren vrouw die op een niet-medische manier coacht.”

Bron: V&VN Magazine 6-2019 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here