Belemmeringen voor hun betrokkenheid in de zwangerschap zien mannen vooral in tijdgebrek, financiële belasting en hun onduidelijke rol, bijvoorbeeld bij zwangerschapscursussen. Toch vinden ze die betrokkenheid belangrijk en denken dan vooral aan tastbare en emotionele steun.

Gezondheidsbevordering voor moeders en kinderen richt zich vaak uitsluitend op vrouwen en laat de mannen buiten beschouwing. In een nieuwe wetenschappelijke studie, waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht, is juist gekeken naar het perspectief van mannen op hun rol in prenatale gezondheid. Bijzonder is dat daarbij gebruik is gemaakt van een e-health app.

De studie vond plaats onder 23 mannelijke studenten en medewerkers van een West-Amerikaanse universiteit. Hun gemiddelde leeftijd was 26 jaar en hun afkomst gevarieerd: 52% blank, 26% Spaans, 9% Aziatisch, 9% multiraciaal, en 4% zwart. Drie deelnemers hadden minstens één kind of een zwangere partner. Een beperking was dat de deelnemers hoger opgeleid waren en voldoende gezondheidsvaardigheden hadden.

E-health app
Na een interview navigeerden de mannen 5-7 minuten op een tablet-computer door een prototype van een e-health app over onder meer de groei van de baby, voeding, fysieke en emotionele veranderingen bij de ouders, financiën, voorbereiding op de bevalling en borstvoeding. Hun navigatiegedrag werd geregistreerd en geobserveerd. Daarna beoordeelden de mannen in interviews en een korte vragenlijst de inhoud van de voorlichting, het gebruiksgemak van de app en deden zij aanbevelingen.

Bevindingen
De onderzoekers concluderen dat mannen positief zijn over dit type interventie. De mannen zien vooral belemmeringen voor hun betrokkenheid in de zwangerschap in tijdgebrek, financiële belasting, en hun onduidelijke rol, bijvoorbeeld bij zwangerschapscursussen. Toch vinden ze die betrokkenheid belangrijk en denken dan vooral aan tastbare en emotionele steun.

Aanbevelingen
De meesten vinden de informatie in de app nuttig en interessant. Zij bevelen meer video-films, quizzen, games en andere interactieve modules aan om de inhoud te personaliseren en regelmatig gebruik te bevorderen. Ook willen ze meer mogelijkheden voor verdieping (verder lezen) en links naar betrouwbare websites. Hun betrokkenheid is volgens de onderzoekers te vergroten door meer interactieve mogelijkheden en push-berichten in de app over bijvoorbeeld financiële planning en ontwikkeling van het kindje.

Engaging Men in Prenatal Health Promotion: A Pilot Evaluation of Targeted E-Health Content

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan