Alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap kan schadelijk kan zijn voor een (ongeboren) kind. Dit is al langer bekend. Toch drinkt nog steeds vier op de tien vrouwen in de vier weken vóór de zwangerschap alcohol. Ook drinkt één op de vijf vrouwen alcohol tijdens de borstvoedingperiode. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat dit sinds 2016 nauwelijks is afgenomen.

Driekwart van de vrouwen mindert of stopt met alcohol drinken als ze zwanger willen worden. Ook in de periode vóór de zwangerschap is het beter om niet te drinken. Alcohol kan ervoor zorgen dat het langer duurt voor je zwanger wordt. Ook kan alcoholgebruik vóór de zwangerschap het risico vergroten op problemen na de conceptie. Bijvoorbeeld meer risico op miskramen, vroeggeboorte of laag geboortegewicht.

Aanpassen drinkgedrag

Op het moment dat vrouwen zwanger zijn en dit nog niet weten, drinkt nog 24 procent. Dit daalt naar 2,6 procent als vrouwen wel weten dat ze zwanger zijn. Veel vrouwen passen hun drinkgedrag dus aan en lijken zich bewust van de risico’s van alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap“Dit is positief, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering”, stelt onderzoeker Tessa Scheffers – van Schayck: “Uit ons onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de vrouwen alcohol drinkt, terwijl ze nog niet weten dat ze zwanger zijn.” En dat terwijl alcoholgebruik zowel vóór, tijdens als na de zwangerschap schadelijk is.

Borstvoedingsperiode

Van de vrouwen die borstvoeding geven, drinkt één op de vijf alcohol tijdens die periode. Bij bijna alle vrouwen is dit meestal één glas per keer. Bij een groot deel zit er drie uur of meer tussen het drinken van alcohol en het geven van borstvoeding. “Daarbij is het zorgelijk dat slechts een derde van de vrouwen hierover met een zorgverlener praat”, aldus Scheffers-van Schayck.”Door de negatieve gevolgen van alcoholgebruik tijdens deze periode is het belangrijk dat meer zorgverleners dit onderwerp met vrouwen bespreken.” Zorgverleners uit de geboorte- en jeugdgezondheidszorg worden vanuit de Taskforce Alcoholvrije Start ondersteund om het gesprek met (toekomstige) ouders over alcoholgebruik aan te gaan.

Meer informatie

-Toekomstige ouders hebben meer hulp nodig bij stoppen met roken
-Bekijk de monitor Middelengebruik en Zwangerschap 2021
-Bekijk de infographic Middelengebruik en Zwangerschap 2021
Monitor Middelengebruik & Zwangerschap 2021

Bron: trimbos.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan