Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap, bevalling of in de eerste periode na de geboorte is een ingrijpende ervaring. Dit geldt niet alleen voor de ouders, maar ook voor de betrokken zorgverleners. Toch is perinatale palliatieve zorg nog een vrij onbekend vakgebied. Een nieuwe e-learning voorziet in deze omissie. De cursus is gemaakt op initiatief van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.

Perinatale en neonatale palliatieve zorg wordt verleend wanneer een baby een levensbeperkende aandoening heeft. Met deze diagnose is de kans groot dat de baby voor, tijdens of kort na de bevalling komt te overlijden. Het kan ook zijn dat de baby overleeft en over een langere termijn intensieve palliatieve zorg nodig heeft. De perinatale periode begint bij 24 weken zwangerschap tot kort na de geboorte. De neonatale periode omvat de eerste 28 dagen van het leven. Waar nodig wordt er bijkomende rouwzorg geboden.

Inhoud van de cursus

Door het verlies van een ongeboren of pasgeboren kind komt het gezin terecht in een emotioneel zeer belastende situatie. Na het volgen van deze cursus is men beter in staat om het gezin te helpen en te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij beslissingen rond de behandeling en het levenseinde. Ook vergroot de cursus uw kennis omtrent ondersteuningsgroepen en rouwbegeleiding die beschikbaar zijn voor gezinnen. Tijdens de cursus leert u tevens hoe u het gezin kunt begeleiden bij het creëren van herinneringen. Veel ouders waarderen het zeer als de zorgprofessional de mogelijkheid om herinneringen te maken en te verzamelen uitlegt en faciliteert.

Meerwaarde

De E-learning is ontwikkeld om:

  1. De kennis van en het vertrouwen in perinatale en neonatale palliatieve zorg voor zorgprofessionals te verbeteren;
  2. Om zorgverleners te ondersteunen die betrokken zijn bij het verlenen van zorg aan baby’s, ouders en gezinnen.

De cursus is bedoeld voor iedereen die werkt binnen de verloskunde, gynaecologie of medische kindzorg en te maken heeft met perinatale en/of kinderpalliatieve zorg. De cursus is geschikt voor elke discipline, waaronder artsen, klinisch personeel, verpleegkundigen, medisch maatschappelijk werkers, geestelijke verzorgers, en vrijwilligers.

Lancering

De E-learning over perinatale & neonatale palliatieve zorg is op 8 november gelanceerd. De cursus is te vinden via de scholingspagina van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Voor vragen over deze E-learning kunt u terecht bij opleidingscoördinator Maraliza de Haan: m.dehaan@kinderpalliatief.nl.

Bron: kinderpalliatief.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan