Jaarlijks sterven er in Nederland tussen de 1200 en 1500 baby’s, ouder dan 22 weken, tijdens de zwangerschap. Stichting Nova ondersteunt ouders die hiermee te maken krijgen. Er moet meer aandacht komen voor stilgeboren baby’s, vindt de stichting. In 20 tot 50 procent van de gevallen wordt er namelijk geen duidelijke oorzaak voor het overlijden gevonden.

Elke dag overlijden er in Nederland vier baby’s nog voordat ze geboren worden. Bij een groot deel van deze baby’s is de oorzaak van het overlijden onbekend. En dat moet veranderen, vindt Ruth van den IJssel van de stichting. Zelf maakte zij dit ook mee. “Ouders zijn ontzettend verdrietig en wij geven ze opties en mogelijkheden over wat ze kunnen doen in een situatie waarin zij zelf vaak geen idee hebben wat te doen”, vertelt Ruth van den IJssel van Stichting Nova aan EditieNL.

Meer onderzoek nodig

Medici tasten vaak nog in het duister over de oorzaak. De stichting wil daarom dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken. Maar dit blijkt nog erg lastig. “Omdat er heel veel voor nodig is voor een kindje om goed te kunnen groeien in de buik van de moeder”, legt gynaecoloog en perinatoloog Hilmar Bijma uit aan EditieNL. Er kan tijdens een zwangerschap veel misgaan. “Bijvoorbeeld het kindje is in aanleg niet goed, er is wat mis met de moederkoek of er is sprake van een infectie. Zo’n kindje is heel kwetsbaar en kan dan niet verder leven.”

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor het vroegtijdig overlijden van een foetus. Hierdoor is het ontdekken ervan vaak lastig. “Zelfs als alle onderzoeken in worden gezet.”

Doodsoorzaak achterhalen

De doodsoorzaak achterhalen wordt momenteel overigens al wel op verschillende manieren gedaan. “Ouders krijgen na overlijden de optie om basisonderzoek uit te laten voeren op hun kindje. Dat bestaat allereerst uit obductie, daarbij worden de orgaansystemen en het weefsel van de baby onderzocht door een arts die veel verstand heeft van hoe de normale aanleg en structuur van organen is.” Daarnaast kan de placenta worden onderzocht. Ook kunnen de chromosomen van de baby worden onderzocht door middel van vruchtwaterpunctie. “Sommige ziekenhuizen bieden ook MRI-scan aan, maar daar wordt verschillend over gedacht en daarom niet overal aangeboden als onderzoeksoptie.”

Herhaling

Het vinden van de oorzaak van overlijden kan helpen bij het verwerken volgens Bijma. Daarnaast is dit belangrijke informatie voor ouders die het graag opnieuw willen proberen. “Het is een verschrikkelijk verlies en het is belangrijk om een oorzaak van overlijden te vinden om zo iets te kunnen zeggen over de kans op herhaling.”

Bron: rtlnieuws.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan