Een overleden kindje bewaren in water zodat het intact blijft tot de uitvaart. Het idee van de watermethode is in de basis zo simpel, maar toch nauwelijks ingeburgerd in de geboortezorg- en uitvaartwereld. Wellicht dat daar nu verandering in komt. Ilona Tiemens-Van Putten won onlangs de Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs met haar ‘watermethode’.   

Tiemens-Van Putten is verloskundige, arts, en ervaringsdeskundige. “Voordat ik zelf met een miskraam te maken kreeg, liep ik stage op de verloskamers in een ziekenhuis”, zegt zij op kraamsupportonline.nl. “Daar zag ik een overleden foetus met zestien weken ter wereld komen. Het kindje werd in een kartonnen bakje gelegd, de standaardprocedure. De tere huid verkleurde vrijwel meteen. Dat gaf een akelige aanblik, zo wil je je kindje niet herinneren.”

Overleden foetus kan vastgehouden worden (© De Watermethode)
De foetus kan vastgehouden worden (© De Watermethode)

Watermethode

Vervolgens overkwam het Tiemens-Van Putten zelf. “Na de geboorte van mijn twee zoons heb ik driemaal een miskraam gehad, twee keer rond de vijftien weken en één keer met bijna dertien weken. De huid wordt soms zeer donker, zeker bij baby’s die geboren worden vóór de 24e zwangerschapsweek. En omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, treedt er snel vervorming op. De watermethode biedt hier een oplossing voor. Door het kindje na de geboorte direct terug te leggen in het water, wat ik zelf heb gedaan, wordt de huid lichter van kleur. Ook neemt het lijfje een ontspannen, natuurlijke houding aan. De baby heeft gedurende zijn korte leven de hele tijd in het water geleefd, het is de beste omgeving voor de kwetsbare huid.”

Gewoon uit de kraan

De watermethode, die ook wel wateropbaring wordt genoemd, kent nog veel meer voordelen. Zo kan het kindje aangeraakt worden zonder het te beschadigen. De ouders of (ziekenhuis)fotograaf kunnen mooie foto’s maken, waardoor het tonen van de foetus aan vrienden en familie makkelijker is. Eventuele aangeboren afwijkingen zijn beter zichtbaar. En de methode is makkelijk en goedkoop: de enige benodigdheden zijn een bakje met een deksel en, uiteraard, water. Tiemens-Van Putten: “Koud water, gewoon uit de kraan, werkt het beste. Omdat een foetus over het algemeen slechts een paar dagen bewaard wordt, tot de begrafenis of crematie, is speciaal water niet nodig. Wel is het belangrijk om het water koel te houden, omdat het kindje anders alsnog kan verkleuren.”

Goed afscheid

Het overlijden van het kindje in de buik, een spontane abortus of een zwangerschapsafbreking is voor de ouders over het algemeen een heftig afscheid van hun droom. “Goed afscheid kunnen nemen is belangrijk voor de rouwverwerking en het zien van de foetus kan daarbij helpen. Het verdriet kunnen delen en daarbij de foetus kunnen tonen ook. Ik hoop van harte dat de watermethode veel ouders gaat helpen om op een mooie manier afscheid te nemen van hun zo gewenste kindje.”

Meer informatie: klik hier

Bron: kraamsupportonline.nl

 

BewarenBewaren

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan