Watermethode voor overleden foetus helpt bij afscheid nemen

0
29177
Foetus in balke water

Een overleden kindje bewaren in water zodat het intact blijft tot de uitvaart. Het idee van de watermethode is in de basis zo simpel, maar toch nauwelijks ingeburgerd in de geboortezorg- en uitvaartwereld. Wellicht dat daar nu verandering in komt. Ilona Tiemens-Van Putten won onlangs de Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs met haar ‘watermethode’.   

Tiemens-Van Putten is verloskundige, arts, en ervaringsdeskundige. “Voordat ik zelf met een miskraam te maken kreeg, liep ik stage op de verloskamers in een ziekenhuis”, zegt zij op kraamsupportonline.nl. “Daar zag ik een overleden foetus met zestien weken ter wereld komen. Het kindje werd in een kartonnen bakje gelegd, de standaardprocedure. De tere huid verkleurde vrijwel meteen. Dat gaf een akelige aanblik, zo wil je je kindje niet herinneren.”

Overleden foetus kan vastgehouden worden (© De Watermethode)
De foetus kan vastgehouden worden (© De Watermethode)

Watermethode

Vervolgens overkwam het Tiemens-Van Putten zelf. “Na de geboorte van mijn twee zoons heb ik driemaal een miskraam gehad, twee keer rond de vijftien weken en één keer met bijna dertien weken. De huid wordt soms zeer donker, zeker bij baby’s die geboren worden vóór de 24e zwangerschapsweek. En omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, treedt er snel vervorming op. De watermethode biedt hier een oplossing voor. Door het kindje na de geboorte direct terug te leggen in het water, wat ik zelf heb gedaan, wordt de huid lichter van kleur. Ook neemt het lijfje een ontspannen, natuurlijke houding aan. De baby heeft gedurende zijn korte leven de hele tijd in het water geleefd, het is de beste omgeving voor de kwetsbare huid.”

Gewoon uit de kraan

De watermethode, die ook wel wateropbaring wordt genoemd, kent nog veel meer voordelen. Zo kan het kindje aangeraakt worden zonder het te beschadigen. De ouders of (ziekenhuis)fotograaf kunnen mooie foto’s maken, waardoor het tonen van de foetus aan vrienden en familie makkelijker is. Eventuele aangeboren afwijkingen zijn beter zichtbaar. En de methode is makkelijk en goedkoop: de enige benodigdheden zijn een bakje met een deksel en, uiteraard, water. Tiemens-Van Putten: “Koud water, gewoon uit de kraan, werkt het beste. Omdat een foetus over het algemeen slechts een paar dagen bewaard wordt, tot de begrafenis of crematie, is speciaal water niet nodig. Wel is het belangrijk om het water koel te houden, omdat het kindje anders alsnog kan verkleuren.”

Goed afscheid

Het overlijden van het kindje in de buik, een spontane abortus of een zwangerschapsafbreking is voor de ouders over het algemeen een heftig afscheid van hun droom. “Goed afscheid kunnen nemen is belangrijk voor de rouwverwerking en het zien van de foetus kan daarbij helpen. Het verdriet kunnen delen en daarbij de foetus kunnen tonen ook. Ik hoop van harte dat de watermethode veel ouders gaat helpen om op een mooie manier afscheid te nemen van hun zo gewenste kindje.”

Meer informatie: klik hier

Bron: kraamsupportonline.nl

 

BewarenBewaren

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here