Een hoge suikerwaarde vroeg in de zwangerschap vergroot het risico op het krijgen van een baby met een aangeboren hartafwijking. Dit geldt zowel voor vrouwen die geen diabetes hebben als voor vrouwen die wel aan de ziekte lijden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University Medical Center waarover NU.nl bericht. Volgens één van de artsen krijgen vrouwen zónder diabetes vaker een baby met een aangeboren hartafwijking dan vrouwen mét diabetes.

Medische dossiers

Het onderzoeksteam bekeek 19.107 medische dossiers van moeders die tussen 2009 en 2015 een kind kregen. In die dossiers staat wat voor zwangerschapszorg de moeders hebben gekregen, hun bloeduitslagen en of ze gediagnosticeerd zijn voor bepaalde hartziekten. Ook werden de glucoselevels van de moeders bekeken. Baby’s met genetische ziektes en moeders met een te hoog of een te laag gewicht, werden uitgesloten voor het onderzoek.

Betere zorg

De onderzoeksbevindingen bieden aangrijpingspunten voor het verbeteren van de zorg aan zwangere vrouwen. De onderzoekers hopen dat op deze manier de kans op een kind met een geboren hartafwijking vermindert.

Higher blood sugar in early pregnancy raises baby’s heart-defect risk

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan