Hoge suikerwaarde tijdens zwangerschap vergroot kans op baby met hartafwijking

0
748
Hoge suikerwaarde tijdens zwangerschap

Een hoge suikerwaarde vroeg in de zwangerschap vergroot het risico op het krijgen van een baby met een aangeboren hartafwijking. Dit geldt zowel voor vrouwen die geen diabetes hebben als voor vrouwen die wel aan de ziekte lijden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University Medical Center waarover NU.nl bericht. Volgens één van de artsen krijgen vrouwen zónder diabetes vaker een baby met een aangeboren hartafwijking dan vrouwen mét diabetes.

Medische dossiers

Het onderzoeksteam bekeek 19.107 medische dossiers van moeders die tussen 2009 en 2015 een kind kregen. In die dossiers staat wat voor zwangerschapszorg de moeders hebben gekregen, hun bloeduitslagen en of ze gediagnosticeerd zijn voor bepaalde hartziekten. Ook werden de glucoselevels van de moeders bekeken. Baby’s met genetische ziektes en moeders met een te hoog of een te laag gewicht, werden uitgesloten voor het onderzoek.

Betere zorg

De onderzoeksbevindingen bieden aangrijpingspunten voor het verbeteren van de zorg aan zwangere vrouwen. De onderzoekers hopen dat op deze manier de kans op een kind met een geboren hartafwijking vermindert.

Higher blood sugar in early pregnancy raises baby’s heart-defect risk

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here