Vijf maanden oude baby’s met een verhoogd risico op een autisme spectrum stoornis (ASS) laten al verschillen zien in de neurale verwerking van sociale stimuli. Verder zijn er echter geen verschillen in het voorspellen van handelingen van anderen bij kinderen van 10 en 14 maanden, een van de processen waar een kind met ASS-problemen mee zou kunnen hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Ricarda Braukmann aan de Radboud Universiteit in het kader van het Zebra-project (Zusjes En BRoertjes van kinderen met Autisme). Brauckman onderzocht verschillende aspecten van sociale cognitie in baby’s met en zonder verhoogd risico op het ontwikkelen van ASS.

Uit het onderzoek blijkt dat sommige aspecten van sociale cognitie in jonge baby’s met verhoogd risico op ASS afwijkend zijn, terwijl bij andere aspecten geen verschil te vinden is. Toekomstig onderzoek naar de ontwikkeling van de deelnemers is van groot belang om de bevindingen verder te evalueren en te bestuderen of er een relatie bestaat tussen vroege kenmerken en een eventuele ASS-diagnose op latere leeftijd.

Vroege herkenning

Baby met slabEen diagnose ASS wordt veelal pas na de kleuterperiode gesteld, vooral vanwege onbekendheid met de kenmerken in de baby- en peutertijd. Gelukkig begint daar verandering in te komen. Belangrijk, want kennis over de vroege kenmerken maakt het mogelijk om behandeltrajecten eerder te starten. Lees verder >

Zebra-project

Het Zebra-project is een samenwerking tussen het UMC Utrecht Hersencentrum, Baby Brein Utrecht en de Universiteit Utrecht in Utrecht, en het Radboud UMC, Karakter, het Donders Instituut en het Baby Research Center in Nijmegen. Het Zebra Project maakt deel uit van een grootschalige Europese studie naar de ontwikkeling van baby-broertjes en -zusjes van kinderen bij wie een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is vastgesteld. Binnen dit Europese project werken wij samen met universitaire centra in onder meer Engeland en Zweden (Het Europese project heet European Autism Interventions – A Multicentre Study for Developing New Medications, afgekort EU-AIMS. Lees verder >

 

http://www.ru.nl/nieuws-agenda/agenda/promoties-oraties/@1131896/social-cognitive-processing-and-familial-risk-for/

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan