“Er zit een onmiskenbare spagaat in ons werk. Liefst willen we ondernemende, initiatiefrijke, pedagogisch sensitieve medewerkers die het optimale doen voor kinderen. Anderzijds weten we dat er (te)veel redenen zijn waarom dat niet altijd lukt. Wat beogen we eigenlijk?”

Aan het woord is Wilma van Esch, auteur en procesbegeleider, en spreker tijdens het Congres Passende Kinderopvang op 24 mei in Utrecht. “Passende kinderopvang is geen kant en klaar format”, benadrukt Van Esch in een vooruitblik op haar lezing. “Het is werken vanuit een positief kindbeeld en een visie waarin ieder kind mag groeien richting de beste versie van zichzelf. Het is vooral samen op zoek gaan naar de juiste balans. Voor kinderen én voor jezelf.”

Verantwoordelijke rol

Kinderopvangmedewerkers hebben dan ook een verantwoordelijke rol. “Wat zij doen of laten draagt in belangrijke mate bij aan het stevig in de wereld zetten van de kinderen die aan hun zorg zijn toevertrouwd.” Dat vraagt om (h)eerlijke mensen, die samen met ouders en instanties op zoek gaan naar ‘het juiste midden’ en kansen voor ieder kind. “Dit betekent durven kijken naar jezelf, naar de context en daarin volop mogelijkheden zien om kinderen een fijne plek te bieden. Goed weten waar de eigen grenzen en beperkingen liggen is daarbij van belang.”

Advertentie

Geniet en leer

Creativiteit en een flinke dosis humor en relativeringsvermogen zijn eigenschappen die bij het bieden van passende kinderopvang goed van pas komen. “Geniet en leer”, adviseert Van Esch. “Onderzoek hoe je het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen en van jezelf kunt verhogen. Leef je in, in kinderen, in ouders en probeer samen op zoek te gaan naar wat nodig is voor kinderen.” Daarnaast adviseert zij regelmatig te reflecteren. “Neem vooral de tijd om met elkaar het goede gesprek te voeren over je twijfels, je vragen, je onzekerheden en samen op zoek te gaan naar goede interventies en interacties. En blijf vooral ook de dialoog aangaan met mensen die ertoe doen. Werken met kinderen is voortdurend onderzoeken en ontdekken.”

Pedagogische kwaliteit

Op 24 mei verzorgt Wilma van Esch een lezing tijdens het Congres Passende Kinderopvang. Rode draad is wat de zorgplicht voor kinderen met beperkingen, stoornissen of andere psychosociale problemen. betekent voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Het congres is een initiatief van Vakblad Vroeg en Pelosa. Het congres vindt plaats op 24 mei 2018 in cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht.

Meer over het Congres Passende Kinderopvang >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan