Nieuw onderzoek veegt het idee van tafel dat 50% van de embryo’s in de eerste twee weken na bevruchting sterven. Verreweg het merendeel van de embryo’s blijft, anders dan veelal wordt gedacht, in leven. Tijdens IVF-behandelingen verzamelde data zijn waarschijnlijk de oorzaak van de te hoge inschatting.

Sinds 1988 zijn er verschillende studies gedaan naar vrouwen die zwanger proberen te worden en die onderzoeken schetsen een vrij consistent beeld, aldus onderzoeker Gavin Jarvis. Dat meldt scientas.nl.

Voor en na innesteling

Van alle embryo’s die zich innestelen, sterft één op de vijf zo snel dat een vrouw op het moment dat ze haar ongesteldheid verwacht ook echt ongesteld wordt en dus nooit te weten komt dat ze zwanger is geweest. Zo’n tien tot vijftien procent van de embryo’s zal in de periode nadat de vrouw een positieve zwangerschapstest in handen heeft gehad, sterven. Meestal in de eerste maanden van de zwangerschap. Maar over het algemeen zal zodra de innesteling begint, zo’n tweederde van de embryo’s in leven blijven. Hoeveel embryo’s sterven vóór de innesteling, blijft gissen.

Data IVF-behandelingen

Het grootste deel van de embryo’s lijkt – in ieder geval na de innesteling – dus in leven te blijven. Hoe komt het dan toch dat men doorgaans zo pessimistisch is over de overlevingskansen van een embryo? Het wordt mogelijk ingegeven door data die verzameld is tijdens IVF-behandelingen. Veel van de eicellen die in het laboratorium bevrucht worden, ontwikkelen zich niet goed. En wanneer de bevruchte eicel wel uitgroeit tot een embryo gaat het vaak na terugplaatsing toch nog fout. Je zou kunnen vermoeden dat de IVF-behandeling het natuurlijke proces zodanig goed nabootst dat de overlevingskansen van IVF-embryo’s vergelijkbaar zijn met die van embryo’s die in het vrouwelijk lichaam ontstaan zijn. Maar dat is hoogstwaarschijnlijk niet het geval, denkt Jarvis op basis van de gegevens die hij heeft ingezien. Waarschijnlijk draagt de kunstmatige omgeving waarin IVF-embryo’s ontstaan bij aan hun sterven en gaat het dus op de natuurlijke wijze vaker goed.

60-90 procent overleeft

“Het is onmogelijk om precies te zeggen hoeveel embryo’s de eerste week overleven, maar in normale, gezonde vrouwen, ligt het percentage waarschijnlijk tussen de 60 en 90 procent.” Dat de percentages uiteenlopen, is volgens Jarvis te wijten aan een gebrek aan relevante gegevens. “Hoewel we het niet precies kunnen zeggen, kunnen we overdrijving natuurlijk wel voorkomen en afgaand op de studies die er gedaan zijn, is het duidelijk dat veel meer embryo’s overleven dan vaak wordt beweerd.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan