“Het vaderschap begint voor de geboorte”, geeft Jan Sutterland aan. Belangrijk is namelijk de bewustwording dat hij samen met zijn partner een kind gaat krijgen. De teamvorming begint al voor de geboorte!”

De hedendaagse vader staat voor de nodige uitdagingen. Jan Sutterland, voormalig beleidsadviseur bij de JGZ, geeft aan dat een aanstaande vader hierin vooral een goede balans moet weten te vinden. “Dan gaat het niet allen om de rolopvatting als vader, maar ook hoe hij staat ten opzichte van zijn partner, in zijn werk, ten opzichte van vrienden en wat daar allemaal bij komt kijken.”

‘Samen’ een kind krijgen

Veel vaders gaan zich pas echt met de opvoeding bemoeien vanaf het moment dat hun kind kan lopen. Sutterland betreurt dit. “Hun rol begint namelijk al in het leven van hun nog ongeboren kind en vervolgens vanaf het moment van de geboorte. Daar zijn vaders zich nog onvoldoende van bewust.”

De manier waarop de aanstaande vader invulling geeft aan zijn rol tijdens de zwangerschap is voor elk stel anders en hangt van diverse factoren af. “Belangrijk is dat de aanstaande vader zich bewust is, dat hij en zijn partner ‘samen’ een kind gaan krijgen en dat het begint met teamvorming. Wat kan een ieder doen en wat verwacht je van de ander? Bij de een is het alleen emotionele aandacht en bij een ander ook verdeling van huishoudelijke taken. Vooral het gevoel van samen doen is van belang. Plus het besef dat een vader een andere rol vertolkt dan de moeder.

AdvertentieVROEG-congres

Rechtstreeks aanspreken

Zorgprofessionals kunnen eraan bijdragen dat vaders groeien in hun rol. Zo is de begeleiding nu veelal te direct op de moeder gericht. “Jeugdverpleegkundigen en kinderartsen doen er goed aan vaders, ook aanstaande, te benaderen als gelijkwaardige ouder en hen niet op de tweede plaats te zetten. Spreek vaders bijvoorbeeld direct aan en niet als partner van.  En heb ook oog voor de mogelijkheden van de vaders. Wanneer vaders niet lijfelijk aanwezig zijn, dan kun je dit misschien ook op een andere wijze oplossen.”

Oparol wint aan belang

Aandacht verdient ook het feit dat de oparol aan het veranderen is. “Grootouders spelen steeds vaker een actieve rol in de zorg voor hun kleinkind. Dat kan leuk zijn, maar ook zwaar, zeker als zij mantelzorg hebben voor de eigen ouders. De sandwich-generatie is merkbaar in opkomst. De uitdaging is hoe dan te zorgen voor een goede persoonlijke balans.”  Persoonlijk heeft Sutterland vooralsnog alleen te maken met de positieve kant van het mede-opvoeden van een kleinzoon. “Ik vind het prachtig om de ontwikkeling van je kleinkind van dichtbij te mogen meemaken. De tijd hiervoor te kunnen nemen is de pre van de gepensioneerde. Mooi dat je de kans krijgt om een mooie band op te bouwen met je kleinkind en onderdeel mag zijn van zijn ontwikkeling.”

Omgaan met oppas- of zorgopa’s

Tijdens het congres ‘Vaders in de 21e eeuw’ op 24 april 2018 in Utrecht verzorgde Jan Sutterland, voormalig beleidsmedewerker bij de JGZ, een workshop.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan