Aangrijpingspunten voor verbeteren zorg aan baby’s

0
1752
verbeteren zorg aan baby’s

De nieuwe editie van Vakblad Vroeg is uit. Thema is dit keer de zorg aan baby’s. Diverse auteurs dragen via verschillende invalshoeken suggesties aan om ouders en pasgeborenen adequate hulp te verlenen. Naast de thema-artikelen komen veel andere aspecten van vroegsignaleren en vroeghulp aan bod.

Uit de themabijdragen blijkt dat vroeghulp en -interventie, maar ook preventie, steeds meer op het netvlies van gemeenten en politici komen. In verschillende samenstellingen wordt gepraat over de eerste 1001 kritieke dagen voor het kind: de dagen vanaf de conceptie totdat het kind een jaar of twee is. Het belang van hechting, van ouderschap, van een goede start, een stevige start of net hoe het wordt genoemd, raakt steeds meer bekend. Hetzelfde geldt voor de rol van trauma en stress voor, tijdens en na de geboorte.

Baby praat in gebaren

Niet alle artikelen belichten overigens zorgaspecten. Zo beschrijft Kjille Soeting in ‘Baby praat in gebaren’ hoe in de communicatie met een baby gebruik kan worden gemaakt van de voorsprong die de handmotoriek heeft op de mondmotoriek. Door gebruik te maken van een gebarenmethode kan een baby een gebaar koppelen aan een woord en aan de betekenis daarvan. Ook zorgt de methode voor gedeelde aandacht, iets wat van essentieel belang is voor het aanleren van taal.

Autisme bij meisjes: subtiel, niet minder ernstig

Interessant voor zorgprofessionals is zeker ook het artikel ‘Autisme bij meisjes: subtiel, niet minder ernstig’ van de hand van Marrit Buruma en Els Blijd-Hoogewys. Zij maken duidelijk dat vroege herkenning van autisme bij jonge meisjes ten onrechte nog vrijwel onontgonnen terrein is.

Wat als ik het mis heb?

Verder maakt Roely Drijfhout in ‘Wat als ik het mis heb?’ duidelijk waarom de meldcode zo belangrijk is om daadwerkelijk  te gebruiken. Professionals signaleren dan niet alleen eerder, maar grijpen ook drie keer vaker in dan professionals zonder meldcode. Bovendien signaleren zij gerichter.

Bestellen?

Een los exemplaar van Vakblad Vroeg kost € 10,00 (incl. porto) en is te bestellen via vroeg@dgcommunicatie.nl. De prijs voor een abonnement (vier edities p.j.) is € 25,00 (Ned.) of € 30,00 (België), ga naar het aanmeldformulier.

Vakblad Vroeg

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here