Elke avond spanning aan de keukentafel omdat je kind niet goed kan slikken en daardoor weigert te eten. Slikproblemen hebben grote impact. Veel mensen weten niet dat de logopedist kan helpen. 

De oorzaak van een slikprobleem bij kinderen kan behoorlijk uiteenlopen. “Het probleem komt vaak voor bij kinderen die te vroeg geboren zijn”, vertelt Lenie van den Engel-Hoek, logopedist bij het Radboudumc, universitair docent en expert op het gebied van slikproblemen bij kinderen. “Maar ook bij kinderen met een handicap of spierziekte. Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn en is het tijdelijk van aard.”

De overschakeling op een andere manier van drinken of eten kan ook een rol spelen. “Een kind dat borstvoeding krijgt, weigert bijvoorbeeld om uit de fles te drinken. Andere kinderen hebben moeite hebben met het leren zuigen, eten van de lepel of kauwen. Voor weer andere kinderen is het slikken zelf een probleem. Hierdoor kan het kind zich regelmatig verslikken of gaan spugen.” Soms kan een kind helemaal niet eten of drinken. “In dat geval wordt er sondevoeding geven om te voorkomen dat het kind ondervoed raakt. Daarna moet het weer geholpen worden bij de overgang naar ‘gewoon’ eten en drinken.”

Schrijnende verhalen
De impact van slikproblemen is groot, ook voor ouders hebben: de slikproblemen van hun kind veel invloed op het dagelijks leven. “Deze kinderen hebben vaak medische- of ontwikkelingsproblemen”, geeft Van den Engel-Hoek aan. “Dit vraagt al extra zorg van ouders of verzorgers. De slikproblemen komen daar dan nog eens bij. Ook ik hoor schrijnende verhalen van ouders die bij ons team terecht komen. De avondmaaltijd die normaal gesproken een moment van rust zou moeten zijn, levert alleen maar spanning op. Als ouder wil je goed voor je kind zorgen. Wanneer het niet lukt om je kind goed en veilig te laten eten, voel je je tekort schieten. Dat zorgt voor stress, ongerustheid en onmacht.”

Signalen
Voor een succesvolle behandeling is het van belang dat in een vroeg stadium deskundige hulp wordt ingeschakeld. Er zijn meerdere rode vlaggen waar zorgprofessionals op kunnen letten. “De voedingsduur, dus hoeveel tijd die een voedingsmoment in beslag neemt, is één van de aanwijzingen die hierop kunnen duiden. Andere indicatoren zijn onvoldoende groei,  verslikken, luchtweginfecties en longontstekingen. Hele duidelijke zaken dus om in de gaten te houden. Het is van belang dat zorgprofessionals hiervan goed op de hoogte zijn. Plus handvatten hebben hoe je er naar moet kijken. Op dit punt worden nog veel mogelijkheden om eerder in te grijpen gemist.”

Rol logopedie 
Het herkennen van slikproblemen en het stellen van een goede diagnose vraagt om kennis en ervaring.. Daar zijn vaak meerdere disciplines bij betrokken. Ook de logopedist speelt daarin een belangrijke rol. In alle instellingen in de gezondheidszorg zijn daarom logopedisten te vinden die ook slikproblemen behandelen. “Een logopedist kan het probleem niet altijd helemaal oplossen’, aldus Van den Engel-Hoek. “Wel kunnen ze ervoor zorgen dat een patiënt ermee om leert gaan.”

Signalen tijdig opmerken
Hoe eerder met  behandelen kan worden gestart, hoe groter de slagingskans. “Daarom is het jammer dat signalen die wijzen op een dergelijke stoornis soms laat worden opgemerkt.” Kansen voor eerder signaleren ziet Van den Engel-Hoek vooral in kennisoverdracht zoals bij het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ op 7 juni 2017 waar zij een workshop verzorgt. “Dat is echt enorm belangrijk. “Ik zal dan onder meer duidelijk maken wat er gebeurt als een kind slikproblemen heeft of sondevoeding krijgt. Aan de hand van een casus ga ik uitleggen wat de stappen zijn die we nemen. De rode vlaggen komen eveneens aan bod. Verder breng ik een en ander in beeld met behulp van filmbeelden.”

Meer weten?
Meer weten over slikproblemen? Klik hier voor de factsheet Slikproblemen of neem eens een kijkje op deze sites:
– www.logopedie.nl over logopedie bij verschillende klachten, waaronder slikproblemen
– www.prelogopedie.nl over slikproblemen bij kinderen
– www.moeilijkslikken.nl over slikproblemen bij volwassen

Klik hier voor meer informatie over het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan