Tijdig anticiperen op eet-, drink- en slikproblemen vereist goede diagnostiek

0
1718
herhaald proeven leert peuters gevarieerder eten

Problemen op het gebied van eten en drinken bij zuigelingen en jonge kinderen kunnen van grote invloed zijn op de ouder-kindrelatie. “De oorzaken variëren sterk”, aldus dr. Lenie van den Engel-Hoek. “Zo kunnen anatomische of motorische problemen in het mondgebied leiden tot langdurige sondevoeding of andere voedingsproblemen. ”Gelukkig wint de ondersteuning aan effectiviteit. “Op diagnostisch gebied is er de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt.”

Dr. Lenie van den Engel-Hoek: “In mijn lezing zal ik ingaan op de jongste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot diagnostiek en classificatie”

De oorzaken van problemen met eten en drinken bij zuigelingen en jonge kinderen zijn velerlei. “Eet- en drinkproblemen komen onder meer regelmatig voor bij kinderen die prematuur geboren zijn. Ook bij kinderen met ontwikkelingsproblemen, met stoornissen in het autistisch spectrum of met angststoornissen is goed eten en drinken vaak een worsteling”, vertelt dr. Lenie van den Engel-Hoek. Zij is (preverbaal) logopedistbij Radboud UMC, universitair docent en auteur van het boek ‘Eet- of drinkproblemen bij Jonge kinderen’ waarvan onlangs de vijfde druk verscheen.

Op 9 oktober verzorgt Lenie van den Engel-Hoek tijdens de 3e editie van het Congres Eetproblematiek bij jonge kinderen een lezing over dit onderwerp. Ga voor meer informatie over het programma, de accreditatie en de deelnamemogelijkheden naar de website van Euregionaal Congresburo: klik hier 

Zorg op maat

Tijdige hulp is van groot belang. Voorwaarde om die te kunnen bieden, is het kunnen stellen van een juiste diagnose. Op dit gebied is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. “Er komt steeds meer kennis over de onderliggende oorzaken. Ook krijgen we steeds meer grip op de invloed van problemen met eten, drinken of slikken op de ontwikkeling. Dit helpt enorm om  te komen tot een betere diagnostiek en classificatie. Hierdoor kan er eerder een ‘zorg op maat’-traject gestart worden. Niet alleen voor het kind, maar ook voor ouders en verzorgers.”

Kind – taak – omgeving

Van den Engel-Hoek benadrukt het belang hiervan. “We zouden gezamenlijk een mooie stap vooruit maken als adviezen altijd gegeven worden op basis van goede multidisciplinaire diagnostiek. Daarbij gaat het altijd om ‘kind – taak – omgeving’.” Zij vraagt met name aandacht voor het besef dat het hebben van een kind met eet- of drinkproblemen een grote impact op het leven van ouders heeft. “Ik hoop dat we dat steeds meer en beter mee kunnen nemen in begeleiding en ondersteuning van ouders en kind.”

Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’

Tijdens de 3eeditie van het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ verzorgt Lenie een lezing getiteld ‘Diagnostiek en classificatie van eet-, drink- en slikprobemen’. “Ik zal dan ingaan op de jongste wetenschappelijke inzichten op dit gebied. Plus wat de meerwaarde hiervan is voor het behandelen in de praktijk van alledag.”

Bekijk het congresprogramma en de deelnamemogelijkheden >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here