Recensie ‘Wegwijs in de voedingsjungle’ door Sylvia van der Salm

Het is tegenwoordig voor jonge ouders ontzettend lastig om gezonde keuzes te maken. Ieder product prijst zichzelf aan. Elk etiket ziet er anders uit. Het boek ‘Wegwijs in de voedingsjungle’ leidt ouders met kinderen van 0 tot 9 jaar door de hedendaagse jungle van voedingsproducten met E-nummers, suikers, vezels, vetten en zout. Ook professionals kunnen hun voordeel met de inhoud doen. Schrijfsters Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven helder antwoord op interessante vragen zoals: Melk is goed voor elk…of toch niet?

Twee delen

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt informatie gegeven over gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 1 jaar. Het tweede deel richt zich op kinderen van 1 tot 9 jaar. In de inhoud staat onder elk hoofdstuk kort omschreven welke informatie er te vinden is. Aan bod komen melkvoeding, het ontbijt, de lunch, drinken en gezonde keuzes voor de warme maaltijd. Er worden ook tips gegeven voor de eerste hapjes, de hoeveelheid eten, de gezelligheid aan tafel, de omgang met grote en kleine eters e.d. Ik heb met veel interesse het hele boek van A tot Z gelezen, maar onderwerpen kunnen ook prima los gelezen woek is overzichtelijk ingedeeld met kaders en gekleurde tekst. Een grote hoeveelheid vrolijke tekeningen ondersteunt de tekst. Interessant zijn de verschillende etiketten die door heel het boek heen zijn afgebeeld. Onder de titel: ‘check het etiket’ staat duidelijk aangegeven waar je op moet letten om een gezonde keuze te maken. Zo geven de etiketten van twee soorten muesli aan hoe groot het verschil in hoeveelheid suiker is.

Wetenschappelijke basis

Voorin wordt expliciet benoemd dat de inhoud van het boek niet gebaseerd is op voedingshypes. Voor de inhoud is gebruik gemaakt van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Ook is er gebruik gemaakt van wetenschappelijke inzichten waar consensus over is. Alle adviezen zijn tijdens de ontwikkeling van het boek voorgelegd aan twaalf experts die met naam en functie worden genoemd.

Ouders

Het boek heeft een vlotte schrijfstijl, waarin (aanstaande) ouders persoonlijk met ‘je’ en ‘jij’ worden aangesproken. Michelle en Manon hebben beide zelf kinderen. Dit kun je merken aan de realistische en ongedwongen manier waarop tips en adviezen in het boek gegeven worden. Iedere ouder moet zelf kijken wat past binnen het gezin. Er staan meerdere recepten in het boek die lekker, gezond en makkelijk te maken zijn.

Breed publiek

Professionals kunnen dit boek ook goed gebruiken. Bijvoorbeeld om aan te raden aan ouders die vragen hebben rondom het eten en drinken van hun kind. Maar naast ouders en professionals zijn meerdere hoofdstukken eigenlijk voor iedereen die meer over gezonde voeding te weten wil komen het lezen waard!

Wegwijs in de voedingsjungle >

Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen. Sylvia heeft veel ervaring met kinderen die niet of nauwelijks spreken en Applied Behavior Analysis (ABA) bij jonge kinderen met autisme.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan