Suikerconsumptie maakt kleuters rustelozer. Het doet jongens op cognitief vlak bovendien slechter presteren, terwijl bij meisjes het omgekeerde het geval is. Dat blijkt uit onderzoek aan het Faculteit Onderzoekscentrum LEER (Leuven Economics of Education Research) van de KU Leuven.

Het onderzoek vond plaats onder 462 kleuters in 25 klassen in Vlaanderen. Masterstudenten bestudeerden in de betrokken klassen eerst het gedrag van de kleuters tussen 4 en 6 jaar. Vervolgens namen ze ook wiskundetesten af. Daarna kreeg de ene helft van de klas een drank met hierin 35 gram suiker, wat evenveel is als in een gewoon blik frisdrank en de andere helft een drank zonder suiker, maar met een kunstmatige zoetstof. Na drie kwartier werden de kleuters opnieuw geobserveerd en getest. De masterstudenten wisten niet wie welke drank had gedronken. De ene helft van de klassen werd in het voorjaar van 2017 bezocht, de andere helft in het najaar.

Significant verschil

“Als we de gedragingen van de kleuters vergelijken voor en na het drinken, dan merken we op vlak van gedragingen een significant verschil tussen beide groepen”, aldus onderzoeker Frits Schiltz (LEER). “De groep die een gesuikerde drank consumeerde, werd nadien een tijdlang rustelozer zonder hierbij evenwel te vervallen in hyperactiviteit. Ze keken ook meer rond dan voorheen, raakten sneller afgeleid en leidden ook andere kinderen meer af, lachten meer luidop, probeerden meer op te vallen, terwijl we die evolutie niet vaststelden bij de andere groep”.

Cognitieve veranderingen

Het verschil in gedrag voor wat betreft de resultaten op de cognitieve testen was nog groter. “Terwijl jongens en meisjes in de aanvangstest nagenoeg hetzelfde presteerden en een score haalden van 45 procent, boekten de jongens die een gesuikerde frisdrank consumeerden nadien 15 procent slechter, terwijl meisjes het 15 procent beter deden. We hebben hier geen sluitende verklaring voor. Meest plausibel is dat meisjes bij tests veel meer stress ervaren dan jongens en suiker voor een stressreductie zorgt waardoor ze beter presteren. Jongens hebben dit voordeel niet omdat ze minder stressgevoelig zijn”, aldus Schiltz.

Bron: nieuwsblad.be

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan