Inzicht in kinderen met ‘valse’ start per gemeente

0
549

De website waarstaatjegemeente.nl toont de gezondheidsverschillen rond de geboorte in de eigen gemeente, waaronder informatie over vroeggeboorte en sterfte rond de geboorte. Dit inzicht vormt een steun in de rug bij het bieden van een zo goed mogelijke start aan ieder kind.

‘Hoeveel kinderen in mijn gemeente hebben een ‘valse’ start door vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht?’, ‘Hoeveel baby’s in onze gemeente overlijden rond de geboorte?’ Enkele vragen die je wil beantwoorden om in je gemeente te komen tot een aanpak om ieder kind een goede start te bieden. Voor een gerichte aanpak heb je namelijk inzicht in feiten en cijfers nodig. En deze cijfers kun je sinds kort via de website ‘waarstaatjegemeente.nl opvragen, meldt kennisnetgeboortezorg.nl.

Perinatale kerncijfers

Onder het thema ‘Gezondheidsverschillen’ vind je op de site voor iedere gemeente de zogenaamde perinatale kerncijfers. Over een periode van 5 jaar (2013 – 2017) kun je informatie vinden over:

  • vroeggeboorte en/of te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap;
  • sterfte rond de geboorte, gedefinieerd als de sterfte van 24 weken;
  • zwangerschapsduur tot de eerste week na de geboorte. Voor deze ondergrens van 24 weken is gekozen omdat in de gemeentelijke registraties gegevens pas vanaf 24 weken worden vastgelegd.
  • start zwangerschapsbegeleiding vóór 10 weken (Perined-gegevens).

Gezondheidsgerelateerde informatie

Daarnaast vind je op de site cijfers over onderwerpen die een sterke relatie hebben met gezondheid rond de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die opgroeien in armoede, tienermoeders en kinderen die opgroeien in eenoudergezinnen. Gegevens van verschillende bronnen, zoals CBS, GGD en de Burgerpeiling, worden hierin geïntegreerd.

Tijdens het congres ‘Werk maken van MeeleefGezinnen’ op 16 april in Doorn gaan sprekers in op de meerwaarde van het in een pril stadium ondersteunen van kwetsbare zwangeren en jonge moeders voor de gezonde ontwikkeling van hun kind. Aan Koningin Máxima neemt dan het eerste exemplaar van het boek ‘Steunpilaren’ in ontvangst. Lees verder >

Tegengaan valse start

Met de gegevens van deze website is het voor iedereen mogelijk om snel inzicht te krijgen in de gezondheid en gezondheidsverschillen rond de geboorte en jeugd en jeugdhulpverlening in de eigen gemeente en deze te vergelijken met andere gemeenten of met Nederland. Deze informatie is waardevol om het gesprek aan te gaan over bijvoorbeeld de relatie tussen de sociale economische status en de incidentie vroeggeboorten en/of kinderen met een te laag geboortegewicht.

Bron: kennisnetgeboortezorg.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here