Lagere vaccinatiegraad bij kinderen met autisme

0
782
vaccineren baby

Dat vaccinaties autisme veroorzaken is een hardnekkige mythe. Maar er speelt wel iets anders. Kinderen met autisme worden minder vaak volledig gevaccineerd dan kinderen zonder de diagnose.

Kinderen met autisme, en hun jongere broertjes of zusjes, hebben minder vaak het volledige pakket aan vaccinaties gekregen, dan kinderen zonder autisme. Dat concluderen wetenschappers van het Kaiser Permanente Northern California Division of Research uit een grote studie met meer dan 500.000 deelnemers.

Aanpak onderzoek

Aan de studie, waarover eoswetenschap.eu bericht, namen meer dan 3700 kinderen deel die op vijfjarige leeftijd de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hadden gekregen. Ook deden bijna 500.000 kinderen zonder de diagnose mee. De kinderen zijn geboren tussen 1 januari 1995 en 30 september 2010. Alle broertjes en zusjes van de deelnemers deden ook mee. Zij zijn geboren tussen 1 januari 1997 en 30 september 2014.

Eerst bekeken de onderzoekers welke kinderen wel en niet gediagnosticeerd waren met ASS. Daarna zochten ze uit welke vaccinaties de kinderen hadden gekregen op jongere leeftijd.

Grote verschillen

Er bleken grote verschillen te bestaan. Zo was 94 procent van de zevenjarige kinderen zonder ASS volledig gevaccineerd met de aanbevolen vaccinaties. Voor de kinderen met autisme was dit maar 82 procent. Voor de mazelen, bof en rode hond was 96 procent van de kinderen zonder autisme gevaccineerd, tegen 84 procent van de kinderen met autisme.

Broertjes en zusjes

Verder bleek ook dat broertjes of zusjes van kinderen met autisme minder vaak volledig gevaccineerd waren dan de broertjes of zusjes van kinderen zonder de diagnose. Dat zagen de onderzoekers bijvoorbeeld toen ze keken naar de aanbevolen inentingen voor kinderen van tussen de 1 en 11 maanden. Van de kinderen met een autistische broer of zus was 73 procent gevaccineerd, tegen 85 procent van de kinderen waarvan de oudere broer of zus geen ASD had.

Aanpakken

Er zijn al tal van studies die aantonen dat vaccinaties het risico op autisme niet vergroten. Ook deze studie laat zien dat er geen link is. Kinderen met autisme moeten ook gevaccineerd worden, stellen de onderzoekers. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe we dat kunnen aanpakken.

Dit artikel werd gepubliceerd in het vakblad JAMA Pediatrics

 Bron: eoswetenschap.eu

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here