Het beademen van te vroeg geboren baby’s kan tot schade leiden. Behandeling met geneesmiddelen kan de duur dat deze kwetsbare kinderen aan de beademingsmachine liggen verkorten.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van AMC-onderzoeker Roseanne Vliegenthart aan de VU. Zij legt uit dat voorheen invasieve beademing de eerste keus behandeling in het AMC was.  Hierbij wordt een buisje in de keel geplaatst, maar hier kleven nadelen aan. “De beademingsmachine rekt het weefsel op. Zo sterk dat er littekenweefsel ontstaat en dat er kans is op ontstekingen in de longen.”

Kapje over de neus

Vandaar dat liever een non-invasieve beademing wordt toegepast, met een kapje over de neus waardoor bij de baby lucht naar binnen wordt geblazen. “Dit is minder belastend voor de longen”, aldus Vliegenthart. Maar wanneer de beademing te lang wordt voortgezet, kan een onomkeerbare weefselverandering in de longen ontstaan. “De longen zijn dan beschadigd, het kind heeft een vergroot risico op luchtweginfecties, het aantal opnamen in het ziekenhuis neemt significant toe.” Op tweejarige leeftijd kan dat tot gevolg hebben dat kinderen minder intelligent zijn of hun ledematen minder goed kunnen aansturen. Of ze hebben gezichtsscherpte- en gehoorproblemen.

Beademing zoveel mogelijk vermijden

Vliegenthart wijst erop dat het risico hierop verkleint door beademing zoveel mogelijk te vermijden. “Per extra dag beademing lijkt er meer kans op een slechtere uitkomst na twee jaar.” Het alternatief is toediening van medicijnen: coffeïne of doxapram. Ze heeft in haar studie de effecten hiervan onderzocht en medicijntoediening blijkt een goed alternatief. Dit geldt met name voor coffeïne. Zij concludeert dan ook dat zo min mogelijk beademen het beste is met het oog op mogelijke schade op lange termijn. “Per dag beademing heb je zeven procent meer kans op een slechte uitkomst. Je kunt deze kinderen langs de beademing proberen te leiden met coffeïne of doxapram.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Interview

In een interview in het AMC Magazine gaat Vliegenthart nader op haar onderzoeksbevindingen in, klik hier. De titel van het onderzoek is: The effect of respiratory management on neurodevelopmental outcome in preterm infants.

Bron: amc.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan