Het tegengaan van kindermishandeling vraagt om een trendbreuk. Nieuw onderzoek van de ZonMw-programmacommissie Kindermishandeling biedt veel aanknopingspunten. Het rapport bevat informatie over de met 5 W’s: wat werkt wanneer, bij wie en waardoor?

Dat meldt Ouders Centraal naar aanleiding van het onderzoek ‘Effectief vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling’. Ondanks recente verbeteringen zijn er nog altijd onvoldoende instrumenten en interventies beschikbaar voor een effectieve aanpak van kindermishandeling en de gevolgen daarvan.

Trendbreuk nodig

De nu gepresenteerde onderzoeksresultaten bevestigen de eerdere conclusies van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel misbruik. Niet voor niets pleitte de taskforce een jaar geleden in haar eindrapport voor een ‘trendbreuk’. Inspanningen om kindermishandeling te verminderen leken tot dan toe onvoldoende effect te hebben. Preventie behoort topprioriteit te zijn in het jeugdbeleid van gemeenten. Onder meer met voorlichting voor (aanstaande) ouders en de inzet van bewezen effectieve programma’s. Juist op dat laatste punt – de bewezen effectiviteit – is nog veel werk te doen, zo blijkt uit de resultaten van het nu gepubliceerde onderzoek.

Interventies doorontwikkelen

Er moet nog veel gebeuren om kindermishandeling structureel en duurzaam te voorkomen. >> Lees verder op ouderscentraal.nl

Rode vlaggen bij mishandeling en misbruik – lezing en netwerkdine

Eigenlijk kúnnen en wíllen we niet geloven dat kleine kinderen en baby’s regelmatig slachtoffer zijn van seksueel misbruik en mishandeling. Toch gebeurt het veel vaker dan we denken. Voor Vakblad Vroeg aanleiding om op woensdagmiddag 22 november 2017 een lezing over dit actuele onderwerp te organiseren. Deze wordt verzorgd door klinisch psycholoog Aafke Scharloo. >> Lees verder

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan