Friese consultatiebureaus hebben succes geboekt met het stimuleren van bewegen bij jonge kinderen. Al in de wachtruimte worden hier nu mogelijkheden toe geboden. Ook de gespreksmaterialen en de sociale beweegkaart bieden ingangen.

Hoe zorg je dat kinderen van 0-4 jaar voldoende bewegen om zich sociaal, cognitief en motorisch goed te ontwikkelen? In Friesland gingen 23 consultatiebureaus (CB’s) de uitdaging aan om het belang van bewegen voor de allerjongsten beter op de kaart te zetten. In het kader van dit initiatief onderzochten Sport Fryslân en GGD Fryslân de behoefte rond beweegstimulering op de bij hun aangesloten CB’s van de JGZ.

Signalering

Uit de pilot blijkt dat de consultatiebureaus zich bij uitstek lenen voor het creëren van bewustzijn voor het nut en de noodzaak van bewegen en het stimuleren hiervan. Over de gehele pilot heen bleek dat het gesprek over bewegen en motorische ontwikkeling met ouders makkelijker te voeren was.

Zo zien jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en CB- assistenten meer dan 95% van de kinderen van 0-4 jaar. Een van de artsen legt uit: “Wij zijn allemaal in gesprek met de ouders en het kind. Bij het aan- en uitkleden, wegen en meten kan de CB-assistente bewegen al stimuleren. De jeugdarts of -verpleegkundige kijkt bij het ophalen uit de wachtruimte al naar de motorische ontwikkeling. Hij of zij kan het gesprek aangaan, beoordelen of de motoriek in orde is en zien of het kind lekker kan bewegen. In een gesprek kunnen we praten over wat het kind al doet en of ouders bijvoorbeeld sporten en bewegen of in elk geval een speeltuin bezoeken.”

Tips om bewegen te stimuleren op consultatiebureaus

Ben je enthousiast en wil je zelf aan de slag? Bepaal dan samen met collega’s welke kansen en uitdagingen jullie organisatie heeft. Denk na over de informatie die je in het gesprek met ouders en kinderen kunt geven en op welke wijze je beweging in de fysieke binnenruimte kunt stimuleren. Welke attributen in de wachtruimte en in de consultkamer kun je ontwikkelen of aanschaffen? En hoe en wanneer zet je de gespreksmaterialen in?

Creëer bijvoorbeeld met behulp van de Inspiratiegids beweegstimulerende inrichting JGZ een binnenruimte die uitdaagt tot bewegen. Deze online gids is een combinatie van wetenschappelijke kennis over hoe de inrichting van binnenruimten kan aanzetten tot bewegen en ervaringen uit de praktijk. Je vindt er voorbeelden en concrete tips om jouw locatie beweegstimulerend in te richten.

In de Mini-learning (een korte e-learning van 30-40 minuten) leer je over het belang van bewegen voor een goede motorische ontwikkeling. Ook ontvang je praktische handvatten voor in de praktijk, je kunt de Beweegspelletjes en Praatplaten kosteloos aanvragen na het volgen van de e-learning.

Verder lezen

Kijk voor meer informatie over de pilot op allesoversport.nl, klik hier

Zie ook:

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan