Voor de meeste zorgprofessionals die werken met jonge kinderen is cerebrale parese een bekende aandoening. Toch zijn er nog veel witte vlekken in de behandeling van deze kinderen. Voor Vakblad Vroeg reden om dit onderwerp centraal te stellen in de herfsteditie van het kwartaalmagazine.

Cerebrale parese oftewel CP is in Nederland en België de meest voorkomende oorzaak van motorische beperkingen bij kinderen. Ook de ontwikkeling kan hierdoor negatief worden beïnvloed.

Diagnosticeren moeilijk

CP is een houding- en bewegingsstoornis die al voor het eerste levensjaar ontstaat. Oorzaak is een beschadiging van de hersenen. Doordat de stoornis verschillende uitingsvormen kent, komen CP-kinderen vaak niet tijdig in het vizier van zorgprofessionals. Probleem is namelijk dat het om een heel breed spectrum gaat, stelt Martijn Klem, tot voor kort directeur van de BOSK, in een interview. “We weten dat het in ieder geval iets met de hersenen te maken heeft en iets met beweging. Maar bij het ene kind kan bijvoorbeeld één hand of been niet goed functioneren en bij het andere de hele onderkant niet. CP gaat soms ook gepaard met een verstandelijke beperking, doofheid of vermindering van het zicht.” Al die verschillende uitingsvormen maakt het moeilijk om aangeboren hersenletsel te diagnosticeren. “In feite komt het neer op goed observeren”, aldus Klem. “Dus echt kijken naar de ontwikkeling en de manier waarop het kind beweegt. Dit betekent dat zorgprofessionals deze kinderen lang moeten volgen om te weten te komen of er inderdaad sprake is van CP.”

Grove motoriek

In het interview gaat Klem in op tal van aandachtspunten waar zorgprofessionals rekening mee kunnen houden bij het behandelen van een CP-kind. Ook geeft hij handreikingen om de aandoening eerder te diagnosticeren. Beloftevol in dit verband is een nieuwe methodiek, waarbij gekeken wordt naar de grove motoriek. Hierdoor is het mogelijk om al in de eerste zes weken na de geboorte te zeggen of er kans is op cerebrale parese. Belangrijk, want dit betekent dat eerder met fysiotherapie gestart kan worden. “Door veel te oefenen, zijn er nu functies te herstellen waarvan we voorheen niet wisten dat dit mogelijk was.”

Herkennen zichtstoornissen

Tot het CP-thema behoort ook een artikel van de hand van dr. Masoud Salavati. Hierin geeft hij handvatten voor het herkennen zichtstoornissen als gevolg van de aandoening. Problemen die hiermee samenhangen worden vaak over het hoofd gezien, terwijl deze kinderen juist door vroegtijdige onderkenning beter kunnen worden begeleid. Ook besteedt het CP-thema aandacht aan het  werken met baby’s met een hoog risico op ontwikkelingsproblemen door een hersenbeschadiging.

Babydragen en meer

Naast de thema-artikelen houdt het openingsartikel van de Vroeg-herfsteditie een pleidooi voor eerherstel van een eeuwenoude interventie, namelijk babydragen om de gehechtheid tussen ouders en kinderen te bevorderen. Onderzoek toont aan dat het uitreiken van een draagdoek – samen met wat uitleg – onveilige gehechtheid kan voorkomen. Verder in dit nummer onder meer aandacht voor:

  • Leren praten via spel en gedeeld plezier (Floorplay)
  • Preventie op maat (programma KEK – Kort en Krachtig)
  • Een robot om het zelfvertrouwen van kwetsbare ouders te versterken

Vakblad Vroeg – achtergrond en verdieping

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Iedere editie behandelt een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken.

Aanvullend versturen wij wekelijks een nieuwsbrief. Naast informatie over actuele ontwikkelingen rond de zorg aan het jonge kind is er aandacht voor interessante boeken en bijeenkomsten. Voor aanmelden, klik hier.

Abonnees, ook nieuwe, kunnen met korting deelnemen aan de congressen en studiedagen van Vakblad Vroeg. De prijs voor een abonnement is € 25,00 (Ned.) of € 30,00 (België), zie ons aanmeldformulierEen los exemplaar van Vakblad Vroeg kost € 11,00 (incl. porto) en is hier te bestellen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan