Bewegen leuk en laagdrempelig dat is de insteek van het Beweeg je blij!- beweegpakket. Ruim honderd kinderopvang- en gastouderlocaties in Fryslân ontvangen dit. Hierin zitten inspiratiekaarten en materialen om op een leuke en laagdrempelige manier met kinderen van 0 tot en met 4 jaar te bewegen.

Advies Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert kinderen van één tot en met drie jaar om per dag minimaal 180 minuten te bewegen, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Om medewerkers in de kinderopvang te voorzien van tips hóe ze bij deze jonge doelgroep beweging kunnen stimuleren, zijn de beweegpakketten van Beweeg je Blij! ontwikkeld.

Beweegpakket

Deelnemende locaties ontvangen het komende jaar vier keer een beweegpakket. Elk pakket heeft een ander thema. Naast inspiratiekaarten worden ook materialen meegeleverd voor beweegspelletjes. Het eerste pakket heeft het thema ‘wandelen’, en sluit aan bij de Peuter4daagse. Hoe maak je wandelen leuk? En wat kun je onderweg allemaal doen?

Mariëlle Bleeker, programmaleider Nuchter over Gewicht bij GGD Fryslân, benadrukt het belang om al jong veel te bewegen: ‘Met een gezonde leefstijl wordt een kind fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust voor de toekomst. Het is daarbij essentieel dat bewegen leuk is voor de kinderen. Het is fantastisch om te zien dat de kinderopvang hier graag aan meewerkt.’ In dit verband wijst zij erop dat pedagogisch medewerkers en gastouders een voorbeeldrol spelen in het samen spelen en bewegen.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Commode met klim- en kruipmogelijkheden

‘Als GGD Fryslân hebben we natuurlijk ook naar onszelf gekeken: hoe kunnen we ook op de consultatiebureaus het belang van bewegen bij de allerjongsten stimuleren? Zo worden, als proef, op 23 consultatiebureaus materialen ingezet om beweging aan te moedigen. Bijvoorbeeld door een commode te gebruiken met klim- en kruipmogelijkheden.’

Initiatiefnemers

Beweeg je blij! is een initiatief van het programma ‘Nuchter over Gewicht’ in samenwerking met Sport Fryslân, GGD Fryslân, Gastouderbureau Tiskidz, Kinderopvang Friesland en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Stichting De Friesland steunt Beweeg je blij! met een financiële bijdrage.

Bron: ggdfryslan.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan