Achterstand in de motorische ontwikkeling van baby’s kan later ernstige gevolgen hebben. Onderzoekers, kinderfysiotherapeuten, ouders en studenten hebben in het kader van het onderzoeksproject GODIVA van Hogeschool Utrecht een videoapp ontwikkeld om de ontwikkeling van baby’s op een slimme manier te volgen.

De motoriek van baby’s wordt nu vaak getest in de praktijk van de kinderfysiotherapeut of op afspraak bij het kind thuis. Dit is een momentopname, waarbij je ook afhankelijk bent van de stemming van het kind op dat moment. En om een betrouwbaar beeld te krijgen zou je eigenlijk vaker moeten testen dan één keer.

Thuis monitoren met de GodivAPP

Met de techniek en apps van nu is van alles op afstand mogelijk. Die mogelijkheden zijn tijdens de huidige pandemie extra nuttig gebleken. Baby’s kunnen ook thuis gemonitord worden via een video die ouders maken. In een veilige omgeving op een moment dat goed uitkomt, met betrouwbaardere diagnoses als gevolg.  Dit is een mooie aanvulling op de bestaande werkwijze.

Een intensief behandeltraject

Baby’s krijgen regelmatige check-ups bij het consultatiebureau. Als er vragen rijzen bij de motorische ontwikkeling, dan komt de kinderfysiotherapeut in beeld. Die kan dan een aantal standaardtesten bij de baby afnemen. Daarmee wordt bijgehouden of de baby de bewegingen maakt die hij op zijn leeftijd moet kunnen maken. Maar een bezoek aan de kinderfysiotherapeut kan voor ouders en kind een behoorlijk omslachtige onderneming zijn. Zeker als er meerdere vervolgbezoeken uit voortvloeien betekent zo’n traject een flinke belasting. De videoapp zou een deel van de (controle) afspraken kunnen vervangen. Ouders uit het onderzoek waren goed in staat op bruikbare opnames te maken, en enthousiast over de toepassing.

Meer en beter volgen met video

Onderzoeksgroep GODIVA van Hogeschool Utrecht durfde het aan de gevestigde testmethode uit te dagen. Kun je baby’s niet veel beter een  langere tijd volgen, in plaats van conclusies te trekken uit een momentopname? En zouden baby’s niet veel natuurlijker (beweeg)gedrag vertonen als ze in hun eigen, vertrouwde omgeving zijn? Dat waren vragen die kinderfysiotherapeut Jacqueline Nuysink, sinds 2005 verbonden aan de HU, zich stelde.

In samenwerking met verschillende vakgebieden binnen Hogeschool Utrecht ontwikkelde de GODIVA-onderzoeksgroep een app die deze videoregistratie thuis mogelijk maakt: GodivAPP. GODIVA staat voor Gross mOtor Development of Infants (using home-Video registration with the Alberta Infant Motor Scale). Een hele mond vol. Jacqueline: “De Alberta Infant Motor Scale (AIMS) is een testinstrument om op een valide en betrouwbare manier de motorische ontwikkeling van een kind te beoordelen. Voor een deelonderzoek naar de motoriek van vroeggeboren baby’s hadden we enorm veel data nodig van heel veel baby’s. Onbegonnen werk. Dus rees de vraag: kunnen we die data niet veel makkelijker middels thuisvideo’s verzamelen?” Naast toepassing voor onderzoek was er ook veel vraag naar een versie die in de praktijk gebruikt kan worden.

Advertentie

Belangrijkste voordelen

Wanneer je als ouder de motoriek van je baby zelf kunt monitoren, kan het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut afnemen. Dat levert een aantal belangrijke voordelen op:

  1. Tijdbesparing
    Thuis filmen, over een langere periode, in plaats van voor elk onderzoek kort naar de therapeut, levert tijdsbesparing op voor ouders en de therapeut.
  2. Minder stress bij baby’s
    De baby is meer ontspannen en beweegt natuurlijker dan in een onbekende situatie. Gevolg? Veel representatiever beweeggedrag dan op de behandeltafel.
  3. Valide diagnose
    Er zijn meer toetsmomenten dan slechts één momentopname. Samen met natuurlijker beweeggedrag kan een meer valide diagnose worden gesteld.
  4. Minder overbehandeling
    Bij een meer valide diagnose neemt de kans op onnodig en onjuist behandelen af. Ouders worden hierdoor ook niet onterecht ongerust gemaakt.

Toepassing in de praktijk

De Godivapp is helaas nog niet in productie. De onderzoeksgroep is in gesprek met een software-ontwikkelaar om de app op te nemen in een bestaand platform. De homevideo-methode kan al wel toegepast worden. Instructies hiervoor zijn te vinden op de GODIVA-website >>

Verder lezen in VROEG

Twee jaar gelden verscheen van de hand van Jacqueline Nuysink in ons kwartaalmagazine VROEG een artikel over het onderzoeksproject. dit is nu te downloaden: Slimmer kijken naar motorische ontwikkeling >>

Meer weten over GODIVA?
Jacqueline Nuysink
Senior-onderzoeker | Lectoraat: Leefstijl en Gezondheid
jacqueline.nuysink@hu.nl

Bron: hu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan