Gratis toolkit over hulp bij opgroeien in armoede

0
150

Opgroeien in armoede of verborgen armoede heeft enorme invloed op het perspectief en ontwikkeling van kinderen. De toolkit ‘Kinderen in armoede ZIEN!’ reikt handvatten aan om mét en vóor de kinderen beter in te spelen op deze vraagstukken.

Eén op de zeven kinderen in Nederland groeit op in armoede. Bij ruim een derde hiervan is dit meerdere jaren aan de orde. De stress, die armoede in de gezinnen meebrengt, heeft gevolgen voor de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen, maar heeft ook invloed op de hersenontwikkeling en de leerprestaties. Het vraagt veel draagkracht om uit de cirkel van opeenstapelende problematiek te treden. Scholen en organisaties, die met jonge kinderen werken, kunnen hun steentje bijdragen door handvatten te ontwikkelen en in te spelen op deze vraagstukken.

Preventief op Maat heeft het onderwerp ‘Kinderen in armoede Zien!’ bij tien organisaties door middel van diverse activiteiten neergezet. De resultaten hiervan zijn vastgelegd in een digitale Toolkit. Deze bestaat uit vier invalshoeken: 1) armoede signaleren, 2) schaarste en (zelf)redzaamheid, 3) veerkracht versterken, en 4) executieve functies, geld en geweld. Deze onderwerpen zijn gekozen om handvatten te geven voor zowel leren signaleren als het delen van kennis. De toolkit bevat niet alleen voorbeelden voor agendering, implementatie en borging van het onderwerp, maar ook werkvormen voor deskundigheidsbevordering.

Bestelinformatie

De Toolkit ‘Kinderen in Armoede Zien!’ is (gratis) te bestellen via armoedezien@preventiefopmaat.nl;

Bron: preventiefopmaat.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here