Eerstgeborene krijgt meer mentale stimulatie mee van ouders

0
612

Eerstgeborenen scoren hoger op IQ-tests omdat ze meer mentale stimuli krijgen van hun ouders. In vergelijking met een jonger broertje of zusje krijgen zij meer aandacht van hun ouders als het over taakjes en ontwikkelingen gaat die de intelligentie beïnvloeden. De emotionele aandacht zou wel hetzelfde zijn. Ook nemen moeders tijdens de zwangerschap van latere kinderen meer risico op het gebied van roken en drinken.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Edinburgh en Sydney onder 5000 waarover nieuwsblad.be bericht. De onderzoekers volgden de kinderen regelmatig vanaf de geboorte tot hun 14 jaar.

Al van jongsaf scoren eerstgeborenen gemiddeld hoger op IQ-tests. De onderzoekers konden ook duidelijk waarnemen dat het gedrag van de ouders verandert naarmate ze meer kinderen krijgen. Het eerste kind krijgt bijvoorbeeld de eerste levensjaren heel veel steun en aandacht van de ouders als het over nieuwe dingen leren gaat, huiswerk, een instrument bespelen of knutselen. Vanaf een tweede kind vermindert de aandacht aanzienlijk. Op het emotionele vlak blijft de aandacht gelijk. Het verminderen van de aandacht gaat vooral over denkvaardigheden.

Nog een opvallende vaststelling uit het onderzoek: zwangere vrouwen nemen gemiddeld meer risico (zoals roken of drinken) tijdens de zwangerschap van latere kinderen, dan bij hun eerste zwangerschap.

First borns have mental edge, study shows

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here