Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ op 6 juni

0
1856
eetprobleem

Goed en gezond eten kan voor jonge kinderen en hun ouders een bron van zorg en conflict zijn. Problemen op dit vlak kunnen de ontwikkeling ernstig beïnvloeden. Experts uit wetenschap en praktijk gaan op 6 juni tijdens het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ in op oorzaken, gevolgen en handelingsperspectieven.

Moeizaam eten heeft grote invloed op de ouder-kindrelatie. Het kan ouders tot wanhoop drijven. Ze voelen zich machteloos als ze hun kinderen niet kunnen geven, wat ze graag zouden willen. Wat zijn veel voorkomende oorzaken rondom eetproblematiek bij jonge kinderen en wat zijn zinvolle handelingsperspectieven voor ouders en hulpverleners? Die vragen staan centraal tijdens de tweede editie van het congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’. Het congres vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht en is een initiatief van het Euregionaal Congresburo en Vakblad Vroeg.

Programma

Plenair

Jaap Seidell: Eerste 1000 dagen maken leven lang verschil
De eerste duizend dagen van een baby zijn van belang voor het aanleren van voedingspatronen en de voedingskeuzes van kinderen. Al vanaf de conceptie zijn er aangrijpingspunten om de gezondheid van het latere kind te bevorderen.
Jaap Seidell is onder meer Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU te Amsterdam

Carolien Gijsbers: Eetproblemen bij chronische ziekte of beperking
Zo’n 40 tot 80% van de kinderen met een chronische ziekte of een beperking ontwikkelen eetproblemen. Welke medische aandoeningen liggen hieraan ten grondslag en hoe zijn deze problemen te onderkennen en te behandelen?
Carolien Gijsbers is kinderarts maag-, darm- en leverziekten. Zij is gepromoveerd op de behandeling van chronische buikpijnklachten.

Edgar van Mil: Obesitas bij het jonge kind
Overgewicht op jonge leeftijd is een kwaal van deze tijd. Dwingen, straffen of belonen werken vaak averechts. Inzetten op een geïntegreerde aanpak, met ouders in de hoofdrol, is effectiever. Hoe en wanneer kunnen professionals hier gebruik van maken?
Edgar van Mil is als kinderarts-endocrinoloog werkzaam in het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) te ’s-Hertogenbosch en gepromoveerd op obesitas bij kinderen. Hij is verbonden aan het Partnerschap Overgewicht Nederland als vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde

Deelsessies

Karen den Dekker: Autisme en eetproblemen
Jonge kinderen met autisme ontwikkelen vaak een eetprobleem. Zij eten te weinig, te veel of ze letten heel erg op de geur, de smaak, de kleur en de structuur van eten. Voor ouders en professionals een ingewikkeld probleem. Welke aanpak helpt?
Karen den Dekker is expert op dit gebied; ze is (Kook)pedagoog en heeft onlangs het boekje ‘O jee, ik eet’ geschreven over eetproblemen bij kinderen met autisme

Dr. Berber Vlieg-Boerstra: Omgaan met vermeende voedselallergieën
Voedselallergie komt vaak voor in het eerste levensjaar. Maar niet alles is wat het lijkt. Zo vermoedt meer dan 30 procent van de ouders hun kleintje van koemelkallergie, terwijl dit bij slechts ongeveer 2 procent van de kinderen daadwerkelijk voorkomt. Sommige ouders verdenken allerlei voedingmiddelen en halen die uit de dagelijkse voeding van hun kind; soms zelfs zoveel dat er voedingstekorten ontstaan. Hoe kunnen professionals hiermee omgaan?
Berber Vlieg-Broerstra is Senior dietist OLVG gespecialiseerd in voedselallergie / één van de oprichters van INDANA  International Network for Diet and Nutrition in Allergy / betrokken bij richtlijn voedselovergevoeligheid NCJ. Ook heeft zij een eigen praktijk.

Marilene de Zeeuw: Invloed op de interactie tussen ouders en kinderen
Eet- en voedingsproblemen beïnvloeden de interactie tussen ouders en kinderen. Wat zijn de voornaamste obstakels, wat kan de onderliggende ouder-kindproblematiek zijn en wat zijn praktische handvatten voor professionals?
Marilene de Zeeuwis klinisch psycholoog Kinderen en Jeugd, psychotherapeut, supervisor gedragstherapeut VGCt en IMH specialist

Martine van Workum: Aandachtspunten bij het afbouwen van sondevoeding
Het afbouwen van sondevoeding verloopt vaak moeizaam en veel eetproblemen liggen hieraan ten grondslag. Wat zijn de nieuwste inzichten op dit gebied? En wat is de meerwaarde van de Zwitserse methodiek ‘no tube’.
Martine van Workum is kinderverpleegkundige MLD, Radboud UMC

Doelgroep
Dit congres is interessant voor JGZ-professionals, kinderdietisten, psychologen, medewerkers ouder- en kind teams, logopedisten, kinderartsen, pedagogen en overige geïnteresseerden.

Informatie en aanmelden
Op de website van Euregionaal Congresburo staat alle informatie over de 2e editie van het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here