Maar liefst een op de drie van de thuiswonende kinderen in Nederland heeft een onveilige gehechtheidrelatie met hun ouders. Een informatiekaart geeft zorgprofessionals nu concrete handvatten voor het opbouwen van een goede band tussen baby’s en ouders. 

Zorgprofessionals signaleren vaak met onderbuikgevoelens dat het niet lekker loopt tussen ouder en kind. Ze vinden het vaak lastig om de problemen zonder oordeel bespreekbaar te maken; prille ouders krijgen dan al snel het gevoel dat ze het niet goed doen.

Ondersteunen en signaleren

Voor Babykennis  reden om de informatiekaart ‘Ondersteunen en signaleren in de ouder-kindrelatie’ te ontwikkelen. De kaart vormt een hulpmiddel voor zorgprofessionals om de prille band tussen ouder en baby te ondersteunen. De informatiekaart geeft zorgprofessionals concrete handvatten om de problemen op een invoelende manier bespreekbaar te maken. Het hulpmiddel is bedoeld voor elke professional die werkt met ouders en zeer jonge kinderen, zoals bijvoorbeeld: kinderopvang, jgz, geboortezorg, huisartsen, medisch specialisten, kinderartsen en paramedici.

Bron van veiligheid en zelfvertrouwen

Steeds duidelijker wordt hoe belangrijk het opbouwen van een goede band tussen ouder en baby is. Een goede relatie leert kinderen niet alleen omgaan met emoties, sociale situaties en stress, maar is ook heel belangrijk voor de gezonde hersenontwikkeling in de eerste levensjaren. De ouder-kindrelatie kan een bron van veiligheid en zelfvertrouwen zijn of juist een bron van onveiligheid, frustratie en onzekerheid. Het kan ervoor zorgen dat een kindje lekker in zijn/haar vel zit of niet, ook op latere leeftijd.

“Het model op de kaart laat heel eenvoudig zien wat er gebeurt in het gevoel en gedrag van ouders en zeer jonge kinderen”, vertelt initiator Minke den Heijer. “Een onrustige, huilende baby kan de ouders een gevoel van falen geven of boos maken. Die onzekerheid of boosheid werkt weer door in hoe ouders hun kindje benaderen en zo kunnen gedragspatronen ingesleten raken.”

Gratis downloaden

De informatiekaart is gratis verkrijgbaar via de website van Babykennis: https://www.babykennis.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan