Angst bij zwangere beïnvloedt hersenontwikkeling baby

0
661

Angst bij zwangere vrouwen lijkt invloed te hebben op de hersenontwikkeling van hun ongeboren kinderen. Hierdoor verandert namelijk al in de baarmoeder de neurale connectiviteit , aldus een nieuwe studie door onderzoekers van Children’s National Hospital in Washington DC.

Het onderzoek toont aan dat stress, angst of depressie bij zwangeren niet alleen kan worden geassocieerd met problemen tijdens de zwangerschap of bevalling, maar ook met sociale, emotionele en gedragsproblemen bij de kinderen. Om te helpen bepalen waar deze neurologische veranderingen beginnen, gebruikten de onderzoekers een special techniek: functionele magnetische resonantiebeeldvorming in rusttoestand ( rs-fMRI). De techniek maakt het mogelijk om zich ontwikkelende neurale circuits bij foetussen in verschillende ontwikkelingsstadia tijdens het late tweede en derde trimester te onderzoeken.

De onderzoeksbevindingen, gepubliceerd in JAMA Open Network, kunnen helpen bij het verklaren van al lang vermoede verbanden tussen angst bij moeders en neurologische ontwikkelingsstoornissen bij hun kinderen. Het laat zien dat er een dringende behoefte is aan interventies om de maternale stress te diagnosticeren en te verminderen.

Lees verder op neurosciencenews.com >

Download hier de pdf van het oorspronkelijke artikel >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here