Baby’s van drie of vier dagen oud  kunnen al een soort looppatroon laten zien, zo blijkt uit onderzoek aan de VU. Dat is een reflex die er al vanaf de geboorte in zit. Centraal in het onderzoek staat het hoe, wanneer en waarom baby’s letterlijk op eigen benen leren staan.

Nadia Dominci, verbonden aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, doet onderzoek naar de eerste stapjes van de allerkleinsten. Het bijzondere onderzoek kwam ook bij Netflix op de radar en kwam zo onder de aandacht bij een miljoenenpubliek. “Zelfs mijn grootouders snappen nu wat ik doe.”

Twee hoofdlijnen

Het huidige onderzoek van de onderzoeksgroep richt zich eigenlijk op twee hoofdlijnen: de eerste is het bestuderen van kinderen die gezond ter wereld komen, hoe ze zich normaal ontwikkelen in hun motoriek en wat er gebeurt wanneer ze ongeveer één jaar zijn en beginnen te lopen. De tweede lijn gaat over kinderen die problemen hebben gehad bij de geboorte, met name in het brein, en hoe ze motorische problemen ontwikkelen die zich daartoe verhouden. In de praktijk komt dat vaak neer op kinderen met cerebrale parese.

Magisch moment

“We willen zoveel mogelijk vastleggen”, vertelt  Dominci. “Tegelijkertijd heb je ook te maken met een kind. Je moet ze toch proberen te vermaken, zij moeten het zien als een spelletje. Het is ook een belangrijk aspect van mijn baan om goed contact met de ouders te hebben, maar ook om te beseffen dat ik een onderdeel ben van hún verhaal. En als de baby dan de eerste stappen zet, glijdt de vermoeidheid van alle onderzoekers even weg en zie je de opluchting. Om daarbij aanwezig te zijn, is een magisch moment. Het is fantastisch om die eerste stapjes te kunnen vastleggen.”

Zij geeft aan dat er best veel van de ouders wordt gevraagd. Zij moeten meerdere malen in het lab zijn. Niet alleen om het belang van het onderzoek in te zien, maar ook om onmiddellijk naar het lab te komen wanneer hun baby’s de eerste paar stapjes ‘los’ zetten. “Tegelijkertijd is het ook heel bijzonder om daarbij aanwezig te zijn. Je zíet bijna de vastberadenheid bij de baby’s; ze willen echt lopen.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Compleet beeld

Momenteel is het team bezig om data te analyseren.” Daarin zie je dat alles met elkaar in verbinding staat”, aldus Dominci. “Mijn droom is om compleet te begrijpen wat ervoor zorgt dat een baby begint met lopen, wat wij daaraan kunnen bijdragen en hoe we vervolgens een speciale interventie kunnen uitvoeren bij jonge baby’s met bijvoorbeeld cerebrale parese, zodat we ze al jong kunnen helpen om te leren lopen. Ik wil begrijpen wat er dan gebeurt en mijn kennis inzetten om het leven van anderen te verbeteren, dat is mijn drijfveer.”

Lees verder op vumagazine.nl >

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan