Onderzoeksteam zoekt jongere broertjes en zusjes van ASS-kind

0
323
Oudere broer of zus vergroot kans op griep bij baby
Gezin met jonge kinderen. Vader draagt kind en wil dochtertje bij de hand nemen, moeder kijkt toe. Foto: (c) Michiel Wijnbergh

TIARA onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Gent en KU Leuven, zoekt jongere broertjes en zusjes van kinderen met ASS om met hun ouder(s) deel te nemen aan een studie om te achterhalen waarom sommige kinderen ASS ontwikkelen en anderen niet. TIARA staat voor Tracking Infants At Risk for Autism.

Ouders van een kind met autismespectrumstoornis (ASS) maken zich vaak zorgen over een jonger kind in het gezin. Bekend is dat 10 à 20% van de jongere kinderen later ook een diagnose ASS zal krijgen. Nog eens evenveel kinderen vertonen mildere problemen, bijvoorbeeld in de sociaal-communicatieve ontwikkeling.

Vroege ondersteuning

Doel is om aan de hand van wetenschappelijk onderzoek beter te begrijpen waarom sommige kinderen ASS ontwikkelen en andere niet. Op die manier probeert het onderzoeksteam erachter te komen wat de eerste betrouwbare kenmerken van de stoornis zijn. Dit kan ertoe bijdragen dat kinderen met ASS in de toekomst zo snel mogelijk de nodige ondersteuning krijgen. Deze vroege ondersteuning biedt betere kansen voor de verdere ontwikkeling en kan uiteindelijk leiden tot een betere kwaliteit van leven.

Volgen ontwikkeling

In het onderzoek van TIARA worden jongere broertjes en zusjes gevolgd van de leeftijd van 5 maanden tot de leeftijd van 36 maanden. Op die manier kan hun ontwikkeling van nabij worden gevolgd en kunnen eventuele zorgen van ouders worden besproken. Maar er wordt ook onderzoek gedaan naar vroeggeboren baby’s en baby’s met voedingsproblemen.

Het onderzoek wordt zowel in Gent als in Leuven uitgevoerd.Er is een folder over het onderzoek en ook op de website www.tiara-onderzoek.be staat meer informatie. Een film vat het belang van het onderzoek samen.

Contactgegevens

Het team is bereikbaar via tiara@ugent.be / 0470 20 29 95 (Gent) of tiara@kuleuven.be / 0491 16 28 44 (Leuven) of op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/Tiara.onderzoek/

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here