Een allergie voor pinda en ei is mogelijk te voorkomen door een baby van vier tot acht maanden deze voedingsmiddelen voorzichtig te geven. Dat meldt het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK). Het centrum is op 1 november gestart met een pinda- en eipoli voor zuigelingen.
Door pinda en ei via bijvoorbeeld een fruithapje of ander gepureerd voedsel zo vroeg bij de kleintjes te introduceren, kan volgens het ziekenhuis bij misschien wel 80 procent een latere allergie worden voorkomen. De nieuwe poli werkt samen met het allergiecentrum van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, dat sinds de zomer op dezelfde manier actief is.
Pinda- en eipoli
De nu geopende poli is voor zuigelingen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Bijvoorbeeld baby’s met ernstig eczeem of kinderen die al eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Ook een ernstige voedselallergie bij ouders of broertje(s) of zusje(s) kan een reden zijn voor een consult. Daarnaast kunnen adviezen over eczeembehandeling gegeven worden. Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen. Des te langer het eczeem niet behandeld is, des te groter de kans op een allergie.
Verder lezen
Lees verder op de website van het Martiniziekenhuis:
Allergie voorkomen door vroege introductie van pinda en ei bij baby’s >
Bronnen: martiniziekenhuis.nl / zorgnu.avrotros.nl