Een allergie voor pinda en ei is mogelijk te voorkomen door een baby van vier tot acht maanden deze voedingsmiddelen voorzichtig te geven. Dat meldt het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK). Het centrum is op 1 november gestart met een pinda- en eipoli voor zuigelingen.

Door pinda en ei via bijvoorbeeld een fruithapje of ander gepureerd voedsel zo vroeg bij de kleintjes te introduceren, kan volgens het ziekenhuis bij misschien wel 80 procent een latere allergie worden voorkomen. De nieuwe poli werkt samen met het allergiecentrum van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, dat sinds de zomer op dezelfde manier actief is.

Pinda- en eipoli

De nu geopende poli is voor zuigelingen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Bijvoorbeeld baby’s met ernstig eczeem of kinderen die al  eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Ook een ernstige voedselallergie bij ouders of broertje(s) of zusje(s) kan een reden zijn voor een consult. Daarnaast kunnen adviezen over eczeembehandeling gegeven worden. Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen. Des te langer het eczeem niet behandeld is, des te groter de kans op een allergie.

Verder lezen

Lees verder op de website van het Martiniziekenhuis:

Allergie voorkomen door vroege introductie van pinda en ei bij baby’s >

Bronnen: martiniziekenhuis.nl / zorgnu.avrotros.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan