Geven pinda en ei kan allergie bij baby’s voorkomen

1
766
baby met koemelkallergie

Een allergie voor pinda en ei is mogelijk te voorkomen door een baby van vier tot acht maanden deze voedingsmiddelen voorzichtig te geven. Dat meldt het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK). Het centrum is op 1 november gestart met een pinda- en eipoli voor zuigelingen.

Door pinda en ei via bijvoorbeeld een fruithapje of ander gepureerd voedsel zo vroeg bij de kleintjes te introduceren, kan volgens het ziekenhuis bij misschien wel 80 procent een latere allergie worden voorkomen. De nieuwe poli werkt samen met het allergiecentrum van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, dat sinds de zomer op dezelfde manier actief is.

De nu geopende poli is voor zuigelingen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Bijvoorbeeld baby’s met ernstig eczeem of kinderen die al  eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Ook een ernstige voedselallergie bij ouders of broertje(s) of zusje(s) kan een reden zijn voor een consult. Daarnaast kunnen adviezen over eczeembehandeling gegeven worden. Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen. Des te langer het eczeem niet behandeld is, des te groter de kans op een allergie.

Verder lezen

Lees verder op de website van het Martiniziekenhuis:

Allergie voorkomen door vroege introductie van pinda en ei bij baby’s >

Bronnen: martiniziekenhuis.nl / zorgnu.avrotros.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Wat jammer weer, zo’n rapportage zonder kritiek. ”kan volgens het ziekenhuis bij misschien wel 80 procent een latere allergie worden voorkomen”. Nogal wat slagen om de arm die het prematuur introduceren van vast voedsel niet kunnen goedpraten.” Door pinda en ei via bijvoorbeeld een fruithapje of ander gepureerd voedsel zo vroeg bij de kleintjes te introduceren”. Dus niet alleen pinda en/of ei, maar ook een fruithapje al ruim door de wereldwijd geaccepteerde aanbeveling van de WHO om pas vanaf 6 maanden te beginnen met het aanbieden van vast voedsel. [https://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/] [http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding] De wetenschappelijke onderbouwing daarvoor is heel wat steviger, en de risico’s bij het niet opvolgen van die aanbevelingen veel heftiger en groter dan het prematuur introduceren van vast voedsel ter mogelijke preventie van enkele allergiën.
    Een lichtpuntje is dat er staat dat tussen 4 en 8 maanden het window of opportunity is. Andere studies komen tot een raamwerk van 4 en 9 of zelfs 11 maanden. Er is dus ook op basis van deze onderzoeken geen enkele zinnige, evidence based reden om al voor 6 maanden vast voedsel te introduceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here